Primii care au aflat cât de sănătos este să consumi zilnic ghimbir sunt chinezii, recunoscuți pentru interesul lor constant în privința remediilor naturiste.
În China, această plantă este folosită pentru proprietățile sale antiastmatice încă de acum mai bine de 3.000 de ani. De atunci, încetul cu încetul, au fost descoperite și alte ”minuni” pe care le face ghimbirul pentru sănătate.
Astfel, ne putem folosi de ghimbir pentru îmbunătățirea digestiei. Problemele cauzate de indigestie, inclusiv durerile abdominale, pot fi remediate dacă mâncăm câteva bucățele de tulpină de ghimbir proaspăt. Tot această plantă combate senzația de greață.
Vorbim despre ghimbir și în prevenirea unor afecțiuni cardiovasculare, deoarece scade nivelul de colesterol și îmbunătățește circulația, datorită proprietăților sale antiinflamatorii și antioxidante, notează gandul.
Utilitatea terapeutică a acestei plante nu se oprește însă aici. Ceaiul de ghimbir este foarte potrivit și în lupta cu răcelile, pentru a scădea febra și a ne scăpa de tuse. De asemenea, acționează ca un calmant ideal la inflamații ale gâtului sau ale sinusurilor.
Tot datorită proprietăților sale antiinflamatorii, ghimbirul poate ajuta la scăderea în greutate, cu condiția să beți zilnic câte o cană de ceai făcut din această plantă.
Ghimbirul este recomandat și pentru îmbunătățirea sistemului imunitar, deoarece previne și chiar vindecă infecțiile. În acest scop, se recomandă să fie consumat combinat cu miere. Printre bacteriile pentru care este eficient ghimbirul se numără stafilococul auriu și E.coli.
Rădăcina crudă și extractul de ghimbir sunt eficiente și pentru sănătatea creierului. La acest capitol, se recomandă pentru a combate boli precum Alzheimer.
Conform studiilor, tot consumul de ghimbir poate ajuta la calmarea migrenelor, scăderea nivelului de zahăr în sânge și reducerea durerilor menstruale.
O proprietate mai puțin cunoscută este aceea că planta, consumată constant, poate menține cu aspect tânăr pielea și părul.
Așadar, o mulțime de motive să consumați zilnic ghimbir. Dacă nu sunteți prieteni cu ceaiul, puteți încerca zilnic alternativa limonadei cu ghimbir și miere.
Evident, nu sunt indicate excesele și nici consumul după ora 16:00, deoarece ghimbirul poate provoca insomnie.
De asemenea, se recomandă ca femeile însărcinate sau care alăpteaza și copiii mai mici de 14 ani să nu consume ghimbir fără acordul medicului.