De ce sume beneficiază Kaufland, Carrefour, Mega Image, Penny și alte supermarketuri de pe urma românilor. ANPC pregătește o lege prin adaosul să nu mai fie un secret, ci un detaliu accesibil publicului larg. Până atunci, au apărut și datele care arată cât cer, în medie, retailerii.
Recent, studenții de Academia de Studii Economice din București au realizat, cu sprijinul Penny, un studiu din care a reieșit că adaosul este, în medie, de 18,6%. Diferențele sunt destul de mari, în funcție de magazin. Cele mici cer și cu 20% mai mult pentru a putea să se descurce, media, pe acest segment, fiind de 24,3%. La magazinele mari, nu s-a trecut de 17,2%.
Studiul arată că se cere încă o cincime peste „prețul real” al produselor. La fel se întâmplă și cu alimentele de la producătorii locali, unde cifrele nu sunt publice, dar mulți fermieri s-au plâns că dau la prețuri de nimic marfa, iar supermarketurile se îmbogățesc.
Supermarketurile vor fi nevoite de ANPC să afișeze adaosul comercial la produsele alimentare. Regula trebuia să intre în vigoare încă din aprilie.
Cristian Popescu Piedone, șeful ANPC, a venit cu această măsură prin care să-i oblige pe comercianți să afișeze la raft ce adaos comercial cer. Inițial, legea viza produsele de bază, dar ținând cont că acestea sunt oricum plafonate până pe 30 iunie, s-a făcut o modificare. Pentru moment, nu se știe exact de când urmează supermarketurile să afișeze adaosul. Cel mai probabil, va fi nevoie de măcar câteva săptămâni.
„Reglementarea are drept scop informarea în mod clar, precis şi neechivoc a consumatorilor cu privire la modul în care este stabilit preţul final al produsului sau al serviciului pe care doreşte să îl achiziţioneze, astfel încât, pe baza informaţiilor necesare, suficiente, verificabile şi uşor de comparat, aceştia să aibă posibilitatea să aleagă acel produs care corespunde exigenţelor lor din punct de vedere al nevoilor şi al posibilităţilor lor financiare”, transmitea ANPC.