Paul Nicolau, antreprenor român, a explicat de ce preferă să angajeze mai degrabă bucătari din Sri Lanka în detrimentul celor români.
„Bucătarii români sunt foarte buni, dar sunt foarte dificili. Eu nu mai am nervi. Când văd lucrurile macro și vreau să mă extind, nu mai am timp de fițe și figuri. Eu am timp doar de profesionalism, atât. Eu am negociat cu tine un salariu, niște condiții. Eu mi le respect și dacă sunt plecat în Sri Lanka, tu de ce nu ți le respecți cât sunt plecat. Nu muncesc, stau la țigăr, românisme. Ei, uite, bucătarii din Sri Lanka nu știu de românisme. Ei muncesc”, a spus Paul Nicolau, patronul restaurantului Taverna Racilor.
Patronul a spus și cât câștigă un bucătar din Sri Lanka în restaurantul lui. Poate să fie și de trei ori mai mare comparativ cu al unui român.
„Sunt cuminți, curați, buni. La mine, bucătarul chef a venit pe 650 de euro și acum câștigă 2800 de euro, plus bonusuri 3000”, a declarat Paul Nicolau în cadrul podcastului realizat de Viorel Grigoroiu.
Vara aceasta 20.000 de locuri de muncă au rămas neocupate la mare. Angajatorii le oferă doritorilor contracte de muncă și salarii între 2500 și 4000 de lei, la care se adaugă transport, masă și cazare.
„Este foarte greu sa găsești salariați în domeniul HoReCa, mai ales după perioada pandemiei, în care foarte mulți au migrat spre alte meserii. Litoralul, în general, are o pată neagră când vine vorba de angajări pentru că cei care au activități sezoniere nu sunt fermi și constanți în angajamentele pe care le fac față de angajați si atunci sigur că asta se generalizează și e o mare problemă pentru toată lumea”, a declarat Alexandru Munteanu, unul dintre managerii care operează diverse afaceri pe litoral.