În cele 10 luni de război, ucrainenii care au fost nevoiți să plece din cauza conflictului, să lase tot în urma lor și să plece peste graniță. Mulți dintre aceștia au venit în România și au rămas, în încercarea de a găsi un loc de muncă, o nouă casă, un nou colț de liniște.
Din cei peste 6.000 de cetăţeni ucraineni care lucrează în România, 4.850 s-au angajat după invazia rusească în Ucraina, fiind deci vorba de refugiaţi, a anunţat ministrul Muncii, Marius Budăi, informează Agerpres.
Ai mai putea citi: Pas istoric pentru Ucraina! Armata rusă se retrage de pe malul de vest al fluviului Nipru, inclusiv din orașul Herson. Ministrul rus al Apărării a dat ordinul
„Sunt înregistrate 6.372 de contracte active ale cetăţenilor ucraineni, dintre care 4.850 sunt contracte care au data de început a activităţii de când a început conflictul”, a declarat Budăi.
De altfel, se pare că numărul de angajaţi ucraineni a crecut cu 200 luna aceasta, faţă de luna trecută, potrivit datelor furnizate de ministru. Cei mai mulţi dintre ucraineni, 1.314, s-au angajat în industria prelucrătoare, în timp ce 813 şi-au găsit locuri de muncă în construcţii.
Din totalul celor 4.850 de cetăţeni ucraineni angajaţi în România după 24 februarie, 1.644 sunt în Bucureşti, iar 424 în judeţul Bistriţa-Năsăud. Multora le-a fost foarte greu să se angajeze în România, deoarece nu cunoșteau limba foarte bine, însă au existat locuri de muncă în care se putea folosi un translator, sau locuri de muncă special destinate ucrainenilor.
Te mai poate interesa și: Reacția Ministerului de Externe, după ce Putin a făcut declarații șocante despre România. „Induc în mod fals ideea ca România ar avea pretenții teritoriale de la Ucraina”