Ligia Deca, cunoscută la nivel național pentru mandatul său de ministru al Educației, a avut un parcurs profesional interesant după ce a pierdut această funcție în favoarea profesorului universitar Daniel David. Deca a devenit ministru în 2022, înlocuindu-l pe Sorin Cîmpeanu, însă a avut un mandat relativ scurt, de doar doi ani. Conștientă că noul Guvern format în 2024 ar putea să nu o mențină în funcție, aceasta a încercat să obțină un loc în Parlament, candidând din partea PNL Vâlcea la alegerile din 1 decembrie 2024. Cu toate acestea, rezultatele nu i-au fost favorabile, PSD câștigând alegerile generale, potrivit bugetul.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Ministrul Educației, Ligia Deca, anunț privind introducerea unei noi materii. Va fi studiată la liceu și la seral în anul școlar 2025-2026
foto: Ligia Deca
După aceste încercări politice, Ligia Deca a revenit la cariera academică și a preluat o funcție de conducere în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA). Începând cu 2022, Deca a fost cadru didactic la Departamentul de Relații Internaționale și Integrare Europeană al SNSPA, iar în 2025 a fost numită oficial prorector al universității, cu responsabilități în relații instituționale și proiecte strategice. Numirea sa a fost confirmată de Senatul SNSPA, care a subliniat că experiența vastă a fostului ministru în domeniul educației și cercetării reprezintă un atu important pentru dezvoltarea strategică a instituției.
SNSPA este o instituție bine-cunoscută în mediul academic, inclusiv pentru relațiile sale complexe, fiind locul unde a predat și Alfred Bulai, fost profesor implicat în controverse. Deși noua funcție a Ligiei Deca nu mai implică scena politică, ea rămâne o poziție cu vizibilitate, fiind una dintre cele mai importante universități din România.
„Miercuri, 8 ianuarie 2025, Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), în urma consultării Senatului SNSPA, anunță numirea lect. univ. dr. Ligia Deca în funcția de prorector al universității, cu responsabilități în domeniul relațiilor instituționale și proiectelor strategice.
Lect. univ. dr. Ligia Deca este cadru didactic al Departamentului de Relații Internaționale și Integrare Europeană (SNSPA), din anul 2022. (….) SNSPA își exprimă încrederea că experiența vastă a doamnei Deca în domeniul educației și cercetării va aduce o contribuție semnificativă la atingerea obiectivelor strategice ale instituției”, extras din anunțul universității.
În contextul candidaturii sale la alegerile parlamentare din 2024, Ligia Deca a pledat pentru investiții în educație și a evidențiat eforturile realizate în județul Vâlcea, unde, cu fonduri PNRR, au fost modernizate numeroase școli. Sprijinul liderilor locali ai PNL și mesajele sale nu au fost suficiente pentru a obține un loc în Senat.
„Este o onoare să deschid lista candidaților PNL Vâlcea la Senat pentru Alegerile Parlamentare din 1 decembrie 2024. Acest moment reprezintă un angajament față de un viitor mai bun pentru județul Vâlcea, precum și pentru întreaga țară.
Copiii noștri merită șansa de a învăța în cele mai bune condiții, iar noi, ca societate, trebuie să le oferim toate instrumentele necesare pentru a reuși.
Cu peste 150 de milioane de lei investiți în județul Vâlcea în educație prin PNRR, am reușit să modernizăm școlile și să creăm un mediu propice pentru învățare. Fiecare copil merită acces la laboratoare moderne, resurse educaționale actualizate și, mai presus de toate, la un sistem care să îl sprijine în fiecare etapă a dezvoltării lui”, spunea Ligia Deca, pe Facebook, la vremea respectivă.
Te-ar mai putea interesa și: Burse record pentru studenți! Ligia Deca anunță creșterea burselor sociale la 925 de lei