Aproape un sfert din deținuții de la Penitenciarul Aiud, care au hotărât să îşi continue studiile vor beneficia de bursă de merit în anul școlar 2023 – 2024. 16 deținuți din Penitenciarul de maximă siguranță din Aiud primesc, lunar, bani de la Ministerul Educației, potrivit Adevărul.ro.
Astfel, este vorba despre deținuții care sunt închiși la Aiud și care au dorit să continue școala. În total, la închisoarea din Aiud, în luna septembrie au început cursurile 78 de deținuți. Dintre cei 78 care fac școală, aproape 25% dintre deținuți vor primi burse de merit, datorită noii formule de calcul de acordare a burselor. Este vorba despre suma de 450 de lei pe lună.
Potrivit celor mai recente reglementări din învățământ, nu există limită de vârstă pentru cei care pot beneficia de astfel de burse. Așadar, patru deținuți care s-au înscris în ciclul gimnazial în această toamnă se află printre cei mai buni 30% dintre elevii din clasa lor.
Celor patru elevi-deținuți care vor primi bursă de merit de 450 de lei/lună se alătură altor 12 înscriși la școala profesională, care la rândul lor beneficiază de burse tehnologice (foste burse profesionale), de 300 de lei lunar, potrivit sursei.
Te-ar putea interesa și: Restaurantul-minune din România! Aici, românii pot lua masa la prețul de doar 5 lei!
Conform legii, dacă există o clasă cu 10 elevi, primii 30% cu notele cele mai mari vor primi bursă de merit.
Bursele de merit se acordă pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu și liceu dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, după cum urmează:
a) 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu și liceu dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, mai puțin elevii din clasa a V-a și elevii din clasa a IX-a, în ordinea descrescătoare a mediilor generale anuale; în situația în care prin aplicarea procentului de 30% nu sunt cuprinși toți elevii cu medii generale anuale mai mari sau egale cu 9,50, lista va fi extinsă pentru a-i cuprinde și pe aceștia
b) 30% din elevii fiecărei clase a V-a dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, în ordinea descrescătoare a mediilor calculate ca medie aritmetică, având două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute de elevi pe parcursul primelor două intervale de învățare din anul școlar în curs; în situația în care prin aplicarea procentului de 30% nu sunt cuprinși toți elevii cu medii mai mari sau egale cu 9,50, lista va fi extinsă pentru a-i cuprinde și pe aceștia
c) 30% din elevii fiecărei clase a IX-a dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere în învățământul liceal sau profesional; în situația în care prin aplicarea procentului de 30% nu sunt cuprinși toți elevii cu medii de admitere mai mari sau egale cu 9,50, lista va fi extinsă pentru a-i cuprinde și pe aceștia.
Vezi și: Lucrurile pe care milionarii nu-și cheltuie banii. Regulile de care țin mereu cont