De necrezut! Românii cheltuie peste 1,3 miliarde de euro pe suplimente alimentare. În doar câțiva ani, piața suplimentelor alimentare din România s-a dublat. Specialiștii din industrie atrag atenția că piața suplimentelor alimentare a ajuns la fel de mare ca ca piața medicamentelor eliberate cu prescripție.
Aceștia estimează că românii cheltuie anual între 1,3-1,4 miliarde de euro pe suplimente alimentare spre groaza medicilor care spun că fără îndrumarea unui specialist, consumul acestora poate avea efecte negative, fie din cauza modului de utilizare sau prin interferența cu alte tratamente.
„Suplimentele alimentare au o singură „calitate”, seamănă cu medicamentele. Sunt ambalate precum medicamentele, sunt în pastile sau în comprimate, la fel ca medicamentele, iar asta face ca populația să le asimileze medicamentelor, deși ele nu sunt medicamente. Dacă aducem în discuție și medicamentele ce se vând fără prescripție, confuzia între medicamente și suplimente este aproape imposibil de evitat.
Efectele negative sunt cele legate de faptul că de marea, imensa, majoritate a suplimentelor alimentare n-avem nevoie. Trebuie văzut care sunt beneficiile reale pentru organismul uman, ori noi nu avem beneficii demonstrate. În medicină, dovezile sunt studiile clinice, iar la suplimente ele nu există. Deci nu avem beneficii demonstrate. Până la proba contrarie, nu avem beneficii”, a declarat Sorin Paveliu, medic primar de medicină internă, potrivit FANATIK.
Medicul subliniază că principala problemă a acestor suplimente este faptul că ele nu sunt testate și că atunci când sunt comercializate acestea nu trec printr-o procedură riguroasă de aprobare.
„Problema este că multe dintre aceste suplimente fac rău. Nu pentru că ar fi toxice în sine, ci pentru că nefiind luate controlat ci numai după reclamele de la televizor, oamenii le iau fără să le coreleze cu patologia pe care o au. Așa se face că unii pacienți ajung să facă accidente hemoragice în urma unor laxative, de exemplu, alții își tratează adenomul de prostată în loc să se ducă să vadă dacă nu cumva e vorba de un cancer de prostată, alții iau vitamine fără să realizeze că excesul de vitamine este la fel de toxic ca orice este excesiv. La fel, așa zisa creștere a imunității este o fantasmă, iar toate astea sunt doar pe declarații, nu există niciun studiu în spatele lor care să demonstreze cel mai mic adevăr din cele clamate în suplimentele alimentare”, a mai spus medicul Sorin Paveliu.