- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

De o importanță majoră în școli! Ligia Deca discută despre uniforme, telefoane mobile și camere de supraveghere

13 Oct, 13:07 • Mălureanu Rebecca
Ministrul Educației, Ligia Deca a abordat în cadrul unui interviu, problemele majore ce se regăsesc în unitățile de învățământ-utilizarea telefoanelor mobile, uniforme și camere de supraveghere. Aceasta consideră că anumite instituții exagerează regulamentele, pe când altele le ignoră, de aceea a subliniat cât de important este dialogul între școală, cadre didactice, părinți și elevi.
De o importanță majoră în școli! Ligia Deca discută despre uniforme, telefoane mobile și camere de supraveghere

La un interviu pentru stiripesurse.ro, ministra educației, Ligia Deca, a discutat despre noul regulament existent din unitățile de învățământ preuniversitar ce vziează 3 aspecte esențial: utilizarea telefoanelor mobile, uniformele și camerele de supraveghere. Ea afirmă că normele în unumite școli ori sunt ignorate, iar în altele ori se depășesc limite. Ligia Deca face referire la necesitatea comunicării pentru a acoperi nevoile elevilor, părinților și ale cadrelor didactice

Ce detalii transmite Ligia Deca?

Florin Pușcaș, redactor șef la stiripesurse.ro, i-a adresat întrebări ministrei, în primul rând, referitoare la interzicerea telefoanelor mobile în instituțiile de învățământ și impunerea uniformelor școlare. Ce dificultăți există și cum se prezintă situația actual ne spune Ligia Deca.

 „Nu există două școli la fel, unele au probleme mai mari, altele au probleme mai mici, sunt diferite tipologiile de probleme. Și atunci le-am dat mai multe instrumente. Printre ele și această posibilitate de a interzice telefoanele mobile unde, înțeleg, nu există posibilitatea întotdeauna ca profesorul să controleze dacă și-a pus toată lumea telefonul în spațiul acela din fiecare clasă. „-argumentează ministra.

„Cert este că în oră nu se folosește telefonul mobil, asta e o regulă prin lege.”

Ministra explică că există anumite școli care necesită interzicere totală a telefonului mobil, pe când altele oferă accesul folosirii acestuia de către elev, cu scopul comunicării cu familia. În cazul școlilor izolate, la care se ajunge greu, este esențial menținerea dialogului între părinte și elev pentru a cunoaște programul și locația exactă de unde îl va prelua familia la încheierea cursurilor.

O altă problemă este redată de impunerea uniformei școlare pentru elevi, care depinde și de regulamentul instituției. Elevii trebuie să se distingă în momentul în care intră pe poarta școlii, având o ținută adecvată, dar nu obligatoriu o uniformă. Este posibilă și deciderea unei uniforme, însă aceasta nu va fi un motiv de excludere în școală. Dacă situația financiară a familiei nu permite achiziționarea uneia, școala ar avea datoria de a fi furnizoare.

Semnele prin care elevul se poate distinge, nu se limitează la uniformă de obicei, și pot fi reprezentate de matricole, eșarfe. cravate sau adoptarea unei cromatice eferente culorilor reprezentative școlii.

Ligia Deca, ministră a educației
Ligia Deca, ministră a educației

Florin Pușcaș aduce în discuție și despre camerele de supraveghere din școli și funcționarea acestora.  Funcționează, nu funcționează pe holuri, cele mai multe nereguli privind cazurile ce implică violență fizică sau verbală se întâmplă tot în clasele de curs.

Cum gestionăm o astfel de problemă?

Ligia Deca subliniază că se lucrează cu un domeniu destul de sensibil, motivul pentru care lipsesc sistemele de supraveghere în clase privește respectarea regulamentului GDPR care nu permite înregistrarea continuu audio-video decât cu permisiune sau în cazuri care țin de siguranță națională.

Restricțiile sunt clare! Prin acest lucru s-ar putea găsi echilibrul dintre protejarea intimității și garanția siguranței elevilor și personalului.

Mai citește și: Elevii cu părinții plecați cu munca în străinătate beneficiază de consiliere psihologică gratuită

Ai putea vedea și: Banii elevilor intră pe carduri pe 20 noiembrie. Cine va beneficia de 700 de lei?