- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

De unde sunt aduse măslinele pe care românii le pot cumpăra de la Kaufland. Surpriză uriaşă, puţini s-au uitat pe etichetă

23 Sep, 17:49 • Cornel Ghimeșan
Kaufland, unul dintre cele mai cunoscute lanțuri de supermarketuri de la noi din țară, vinde o mulțime de produse, iar unele dintre preferatele românilor sunt măslinele, de tot felul și pentru toate buzunarele. Tituşi, puțini sunt cei care știu țara lor de proveniență.
De unde sunt aduse măslinele pe care românii le pot cumpăra de la Kaufland. Surpriză uriaşă, puţini s-au uitat pe etichetă

Nu multă lume se întreabă de unde vin măslinele vrac din Kaufland, mai ales că  retailerul nemţesc nu specifică acest lucru pe etichetă. Totuşi, pe site-ul oficial al celor de la Kaufland aflăm tot ceea ce trebuie să știm. Conform documentelor oficiale, măslinele vrac din Kaufland provin din Italia, Grecia, Turcia și Spania, regiuni renumite pentru producția de măsline de calitate superioară. Asta deoarece măslinele necesită un climat mediteranean cald și uscat pentru a se dezvolta, iar cele mai mari producții vin din țările cu acest tip de climat. Totuşi, trebuie precizat că există și producții mai mici în zone precum sudul Austriei sau sud-vestul Germaniei, dar de calitate mult mai slabă.

De unde provin  măslinele vândute de Kaufland

„Măslinele sunt originare din Asia centrală, unde au fost cultivate pentru prima dată și de unde s-au răspândit în zona de est a Mediteranei. În prezent, măslinele se cultivă în toată zona mediteraneană. Principalii exportatori de măsline și de produse din măsline sunt Italia, Spania, Grecia, Liban și Turcia. Măslinele au nevoie de un climat mediteranean până la cald și uscat pentru a se dezvolta ideal, dar pot crește și în zone nordice, cum ar fi părțile de sud ale Austriei sau sud-vestul Germaniei. Cu toate acestea, producția din aceste zone nu este la fel de mare ca cea din zonele mediteranene”, se arată pe site-ul oficial al celor de la Kaufland.

Sezonul măslinelor se întinde din octombrie până în decembrie. Pentru ca măslinele să se păstreze un timp mai îndelungat, acestea se conservă în saramură sau în ulei. Românii care cumpără măsline de la Kaufland trebuie să știe că acestea se pot consuma atât crude, cât și conservate.

Citeşte şi: Produsele „la ofertă”, cele mai vândute în magazine. Retailerii se bat în promoţii pentru a-i atrage pe clienți

Pe de altă parte, dacă măslinele vrac rămân accesibile ca preț, uleiul de măsline a devenit un produs de lux în ultimul timp. Prețul acestuia a crescut semnificativ, mai ales în Spania, Italia și Grecia, din cauza producției slabe de măsline, ajungând la  peste 10 euro pe litru. Din fericire, veştile aduse de producători sunt extraordinare: preţul uleiului de măsline va scădea cu 40% până la finalul anului 2024.

Citeşte şi: Cât câștigă un angajat la Kaufland. Pe lângă salariu angajatorul oferă și mai multe bonusuri

„Producția care este estimată să fie în jur de 3,3-3,5 milioane de tone, față de 2,5 milioane din ultima campanie, ar trebui să readucă stocurile la un nivel similar celui din ultimii zece ani de anul viitor. Scăderea prețurilor ar trebui să conducă de fapt la o creștere a consumului în întreaga lume, mai ales în acele țări în care uleiul de măsline extravirgin nu este folosit de obicei. Ne așteptăm ca, în cazul uleiului de măsline, consumul în 2025 să revină la aproximativ 3 milioane de tone, față de 2,7 în 2024”, spune Zefferino Monini, reprezentantul unuia dintre cei mai mari producători de ulei din Italia, conform bugetul.ro.

Astfel, în 2025, consumul global de ulei de măsline ar putea ajunge la aproximativ 3 milioane de tone, comparativ cu 2,7 milioane în 2024.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult