- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Criza facturilor

Decisiva pentru românii care plătesc facturi la energie. Sebastian Burduja confirmă marea veste pentru 31 martie 2025

23 Sep, 08:02 • Bumbeneci Diana
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a făcut noi declarații legate de prețurile pe care românii trebuie să le plătească pentru facturi. Sunt șanse ca 2025 să aducă și vești bune.
Decisiva pentru românii care plătesc facturi la energie. Sebastian Burduja confirmă marea veste pentru 31 martie 2025

Sebastian Burduja spune că nu este deloc exclus scenariul în care plafonarea prețurilor la energie să fie menținută și după data de 31 martie 2025, luând în vedere „ piaţa europeană nefuncţională” . Fostul candidat la PMB și, în același timp Ministru al Energiei a explicat că profesori de la facultăţi de drept şi din domeniul energiei vor face parte din comitetul interministerial care va decide asupra viitoarei scheme de ajutor pentru plata facturilor pentru energie.

Sebastian Burduja confirmă că plafonul se poate lungi în cazul facturilor la energie

Conform declarațiilor lui Sebastian Burduja, Ministerul Energiei și-a propus ca toate criteriile să fie stabilite până la finalul acestui an.

Pregătim înfiinţarea rapidă a unui comitet interministerial, compus inclusiv din cadre universitare ale facultăţilor de drept şi din domeniul energetic, care să contureze viitorul mecanism de sprijin, după 1 aprilie 2025, al consumatorilor vulnerabili precum şi de combatere a sărăciei energetice. Pentru viitor, analizăm oportunitatea transformării acestei compensări într-o obligaţie de serviciu public, care se pliază mai bine tradiţiei administrative româneşti”, a declarat Sebastian Burduja.

Te-ar mai interesa și: Ce facturi la energie electrică și gaze vor plăti românii până în martie 2025. Sebastian Burduja: „Avem măsuri cinstite”

Sebastian Burduja crede că şi după 1 aprilie 2025 consumatorii vulnerabili vor fi protejaţi.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei
Sebastian Burduja, ministrul Energiei

După cum am spus, avem pregătit un comitet interministerial compus din experţi, inclusiv din mediul academic, care vor pregăti soluţia legislativă nouă până la 31 decembrie 2024. Luăm în calcul un mecanism de protejare a oamenilor cu venituri reduse şi pentru care costurile cu energia pot avea o pondere mare în totalul costurilor gospodăriei. În acest mecanism vom avea în vedere respectarea garanţiilor constituţionale privind caracterul de stat social al României, asigurarea unui nivel de trai şi respectarea demnităţii umane.

Avem în vedere că, pentru consumatorii casnici, furnizarea energiei electrice şi termice să devină obligaţie de serviciu public, cu toate mecanismele administrative de subvenţionare. Prioritatea este definirea clară a criteriilor de eligibilitate pentru consumatorii vulnerabili. În scenariile de lucru luăm în calcul venituri sub un anumit prag, familii numeroase, persoane care utilizează aparate medicale. Am început să analizăm datele de la Institutul Naţional de Statistică şi un scenariu de lucru este să luăm în calcul venitul total al gospodăriei, costurile totale cu facturile de energie electrică + gaze naturale şi numărul de membri din gospodărie”, a explicat ministrul.

Mai mult, conform lui Burduja, autoritățile şi-au propus ca „nicio gospodărie să nu ajungă, după ce îşi plăteşte facturile, sub pragul minim de venit conform INS, pragul sărăciei relative”.

Pentru că vedem astăzi o piaţă europeană nefuncţională, nu excludem deloc scenariul în care menţinem plafonarea şi după 31 martie 2025”, a mai spus ministrul Energiei.

Vezi și: Va renunța România la producția de cărbune? Sebastian Burduja: „Securitatea energetică nu e negociabilă”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult