În ultimii ani, piața bancară din România a fost martora unei tendințe de consolidare, multe dintre băncile mici sau cu probleme ajungând în situația în care și-au vândut activele și și-au lichidat operațiunile pe anumite segmente sau chiar au renunțat la România cu totul. Acum, în această situație se află și banca BRD Finance IFN, notează Bugetul.ro.
După 20 de ani de activitate pe piața din România, BRD Finance IFN, parte a Grupului BRD, se pregătește să își închidă operațiunile și să vândă toate activele. Consiliul Concurenței a dat undă verde tranzacției prin care Grupul Otto va prelua un portofoliu de creanțe performante și neperformante.
Anunțul despre soarta activelor deținute de această bancă a fost făcut luni printr-un comunicat de presă, în care autoritatea de concurență a declarat că a autorizat tranzacția prin care Grupul Otto, prin companiile sale EOS Credit Funding DAC și EOS Finance IFN SA, va prelua acest portofoliu. Trebuie precizat că această tranzacție include, în forma sa actuală, toate creanțele rezultate din contractele de împrumut date de către BRD Finance IFN SA clienților săi. Asta înseamnă că această bancă renunță la creditele pentru achiziția de bunuri, carduri de credit, credite auto și credite de nevoi personale.
Te-ar putea interesa și: Atenție, poți rămâne fără bani în cont! Semnal de alarmă pentru românii care își țin datele bancare pe telefon
Prezentă pe piață din 2004, BRD Finance IFN a decis să vândă întregul său portofoliu de credite și să înceteze activitatea, considerând că principiul continuității activității nu mai este adecvat pentru întocmirea situațiilor financiare. La 31 martie 2024, situațiile financiare ale BRD Finance IFN SA au fost întocmite în conformitate cu standardele internaționale de raportare financiară (IFRS), dar nu pe baza principiului continuității activității, conform documentelor oficiale ale BRD.
EOS Finance și EOS Credit, companii din cadrul Grupului EOS, parte a Grupului Otto, s-au specializat în achiziționarea portofoliilor de creanțe garantate și negarantate. Grupul EOS oferă servicii financiare personalizate la nivel internațional și este integrat în Grupul Otto, un jucător global în comerțul electronic, retail și servicii conexe.
Consiliul Concurenței a concluzionat că tranzacția prin care va trece banca nu va afecta concurența pe piața românească, neexistând obstacole semnificative sau îndoieli serioase privind compatibilitatea sa cu un mediu concurențial normal. Decizia detaliată va fi publicată pe site-ul autorității naționale de concurență, după eliminarea informațiilor confidențiale. Această tranzacție marchează un punct final pentru BRD Finance IFN pe piața românească, lăsând în urmă un portofoliu divers de produse de creditare gestionate de-a lungul a două decenii.