Se ia o decizie finală privind ouăle din Ucraina aduse în România, după ce crescătorii români de păsări au acuzat importurile ieftine din Ucraina din cauza concurenţei neloiale dar şi a siguranţei alimentare. ANSVSA a susținut o şedinţă pe 3 octombrie prin care a decis efectuarea de controale privind aceste importuri.
Mai mult, Ministerul Agriculturii vrea să reglementeze aceste importuri prin oferirea unor licenţe importatorilor. Astfel, procesatorii de carne şi ouă care au nevoie de materie primă pentru produsele lor şi nu găsesc pe piaţa internă, pot primi licenţe de import pentru păsări şi ouă din Ucraina.
Vezi și: Crescătorii de păsări din România închid porțile Ucrainei! Vor interzicerea ouălor de peste graniță
„Am susţinut atât în Consiliul de Miniştri dar am şi cerut acordul Comisiei Europene să interzicem aceste importuri pentru că avem autosuficienţă de 100% pentru pui şi ouă. Dacă întîrzie răspunsul de la Comisia Europeană putem introduce ouăle şi puiul în ordonanţa ce suspendă importul de cereale şi zahăr din Ucraina. În schimb putem licenţia acest import dar cu date concrete, cu buletin de analiză.
Un producător de prăjoituri care are nebvoie de ouă şi nu găseşte pe piaţa din România vine şi depune cerere la noi şi primeşte licenţă. Cererea acum este de 30% faţă de lunile precedente la importul de pui şi ouă”, a spus Florin Barbu, ministrul Agriculturii.
Disputele legate de ouăle din Ucraina au pornit pe 2 octombrie, zi în care crescătorii de păsări din România au cerut Guvernului interzicerea unilaterală a importurilor de produse avicole din Ucraina, pe modelul altor state membre din vecinătatea acestei ţări. Nemulțumirile vin în contextul în care aceste importuri pun fermierii din ţara noastră într-o situaţie dificilă, diminuându-le competitivitatea, precum şi viabilitatea fermelor.
„Importurile din ce în ce mai mari de ouă şi carne de pasăre din Ucraina pun fermierii într-o situaţie dificilă, creând tensiuni, diminuând competitivitatea lor, precum şi viabilitatea fermelor. Menţionăm că fermele joacă un rol important în lanţul alimentar garantând aprovizionarea populaţiei cu produse sigure şi de calitate superioară”, spun fermierii.
Fermierii s-au plâns și de faptul că unele produse avicole, dar şi material biologic (ouă de incubaţie sau păsări vii), ridică suspiciuni şi pot pune în pericol întreaga industrie avicolă prin răspândirea de zoonoze.
„Din motivele menţionate mai sus, considerăm că Guvernul României trebuie să recunoască sectorul avicol ca fiind un sector sensibil şi să trateze cu mare atenţie importul de produse avicole din Ucraina. Importurile din Ucraina trebuie să respecte pe deplin toată legislaţia relevantă a UE pentru a nu concura neloial producţia internă care are costuri superioare rezultate din aplicarea acestei legislaţii.
În lumina celor menţionate mai sus, pentru stabilizarea pieţei ouălor şi a cărnii de pasăre şi prevenirea unor şocuri economice şi mai grave, cu efect pe termen lung, solicităm autorităţilor statului să propună Comisiei măsuri de protecţie, conform Art. 4, paragraful 1, al Reglementării (UE) 2024/1392 a Parlamentului şi Consiliului European şi, mai concret, să interzică importul de ouă şi carne de pasăre din Ucraina. Până la o decizie la nivelul Comisiei UE, solicităm autorităţilor statului interzicerea unilaterală a importurilor de produse avicole din Ucraina, pe modelul altor state membre din vecinătatea Ucrainei”, subliniază comunicatul transmis pe 2 octombrie.
Citește și: Se introduc noi taxe pentru ouă. Comisia Europeană anunță ce decizie a luat