Guvernul României a adoptat o nouă grilă națională de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice, prima revizuire din ultimii 24 de ani, care va intra în vigoare pe 1 martie 2025. Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a propus modificări, inclusiv actualizarea criteriilor de încadrare în grade de dependență și a fișei de evaluare socio-medicală, având în vedere că grila nu a fost revizuită din anul 2000, citează știripesurse.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Pensiile, sub lupă. Statul ia banii înapoi de la pensionari? Decizie surprinzătoare pentru cei care au primit sume mai mari!
foto: pensionari
Noua grilă va utiliza un instrument de măsurare bazat pe 36 de parametri, dezvoltat de Organizația Mondială a Sănătății, pentru a evalua dizabilitatea și funcționarea persoanelor vârstnice într-un mod detaliat și sensibil.
Aceasta va permite elaborarea unor planuri individualizate de îngrijire. În plus, se va îmbunătăți eficiența serviciilor publice de asistență socială (SPAS), prin valorificarea informațiilor existente în sistemul de evidență al acestora, reducând astfel timpul și resursele necesare pentru realizarea evaluărilor.
Modificările propuse sunt necesare pentru a răspunde mai bine nevoilor persoanelor vârstnice și pentru a adapta sistemul de îngrijire la realitățile actuale, având în vedere creșterea numărului de seniori și diversificarea nevoilor acestora.
„Prin implementarea acestor măsuri de revizuire ne dorim ca acordarea serviciilor sociale pentru persoanele vârstnice să se realizeze conform nevoilor lor reale, iar primul pas este ca ele să fie evaluate complet și detaliat. De asemenea, prin aceste măsuri avem în vedere eficientizarea procesului de planificare și finanțare a serviciilor sociale acordate persoanelor vârstnice dependente și creșterea gradului de acces al acestora la serviciile sociale acordate ca măsură de asistență socială”, a declarat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu.
Revizuirea grilei naționale de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice va sprijini operaționalizarea celor 71 de centre de zi de îngrijire și asistență pentru seniori, care vor fi înființate prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Aceste măsuri vor intra în vigoare pe 1 martie 2025, iar cererile de asistență socială depuse până la acea dată vor fi soluționate conform legislației în vigoare la momentul înregistrării.
Te-ar mai putea interesa și: Documentul pe care pensionarii trebuie să-l ducă urgent la Casa de Pensii. Altfel, nu primesc bani