- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Decizia momentului pentru românii cu pensia calculată greșit. Simona Bucura-Oprescu: „Din cauza unei introduceri greşite a datelor avem situații”

19 Aug, 23:17 • Preda Silvia
Anunțul serii pentru milioane de români. Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, explică ce pot face pensionarii nemulțumiți de recalculări.
Decizia momentului pentru românii cu pensia calculată greșit. Simona Bucura-Oprescu: „Din cauza unei introduceri greşite a datelor avem situații”

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a explicat luni seară, la Antena 3 CNN, ce pot face românii cu pensia calculată greșit.

Pensionarul este cel care are posibilitatea să meargă la Casa de Pensii care a emis decizia. Asta este şi prima rugăminte şi invitație pentru toţi pensionarii din România: dacă simt nevoia de lămuriri suplimentare de la colegii noştri de la casele teritoriale de pensii să meargă către aceştia pentru a verifica deciziile de recalculare.

Noi plecăm de la ideea că şi-au făcut foarte bine treaba colegii noștri de la casele teritoriale de pensii, dar există posibilitatea ca din cauza unei introduceri greşite a datelor în procesul de evaluarea dosarelor de pensie sau din alte erori să avem şi situaţii în care pensionarii sunt în situaţia de a constata faţă de deciziile de pensionare pe care le aveau că în opinia dânșilor sunt diferenţe.

Şi atunci îi rog să meargă la casele teritoriale de pensii pentru a face verificările necesare pentru a se lămuri cu colegii noştri”, a spus ministrul Muncii.

Pensionarii pot cere revizuirea deciziei de recalculare, anunță Simona Bucura-Oprescu

Citește și: Pensiile recalculate stârnesc haos. Motivul pentru care sunt cozi nesfârșite la ghișee

Simona Bucura-Oprescu
Simona Bucura-Oprescu

Noi ne dorim ca pensionarii să facă cât mai puține drumuri la Casele de Pensii. Vor fi acolo colegi de la evaluare care sunt în măsura să le ofere detalii. Ei vor verifica în aplicația informatică datele din dosarul pensionarilor, iar în cazul în cazul vor simţi nevoia şi de alte verificări vor aduce dosarul pensionarului din arhivă.

După ce este făcută acestă procedură art 94 din lege prevede că şi noi din oficiu să venim cu decizie de revizuire, dar şi la solicitarea pensionarului. Prin urmare pensionarul poate solicita revizuirea deciziei de recalculare. Dar opinia mea este că deciziile de recalculare sunt în mare măsură emise corect”, a mai spus ministrul Muncii.

Procesul de distribuire a deciziilor de recalculare a pensiilor se va încheia cel târziu la data de 30 august 2024.

Peste 3,8 milioane de pensii, respectiv 82,56%, au fost majorate ca urmare a recalculării, iar pentru pensionarii care beneficiază de majorări, creşterea medie de pensie este de 622 de lei, a anunţat, recent, Simona Bucura-Oprescu.

Aceasta a adăugat că un număr de 1.960.012 de pensii vor fi majorate cu sume între un leu şi 500 lei, un număr de 1.033.580 de pensii majorate cu sume între 501 şi 1.000 lei, un număr de 721.360 de pensii majorate cu sume între 1.001 lei şi 2.000 lei, un număr de 83.637 de pensii majorate între 2.001 lei şi 3.000 lei şi un număr de 7.681 de pensii majorate cu peste 3.000 lei.

Vezi și: Anunț de ultimă oră făcut de șeful Casei de Pensii pentru pensionarii care n-au primit încă decizia de recalculare