Premierul României, Marcel Ciolacu, a explicat recent de ce a ales să nu candideze la alegerile prezidențiale din 2024. Motivul principal al deciziei sale a fost o discuție cu fostul președinte Traian Băsescu, care i-ar fi spus că, în cazul în care Ciolacu sau Ilie Bolojan ar fi fost candidați pentru funcția de președinte, ar fi existat riscul ca Administrația Trump să nu recunoască alegerile din România, potrivit capital.ro.
„Băsescu a spus că există o posibilitate ca un anumit stat să nu recunoască alegerile din România. Cred că dacă eu sau Bolojan am fi candidat lucrurile ar fi dus în sensul în care a spus Băsescu.
Așa, necandidând eu și nici Bolojan, adevăratele alegeri în România vor fi organizate la fel ca data trecută, că ăsta e atributul guvernului, alegerile vor fi organizate impecabil.
Atunci, cumva, când președintele interimar sau prim-ministrul României ar fi beneficiat de o decizie CCR, din acel moment nu este cazul”, a explicat politicianul, vineri, în cadrul unei intervenții TV.
Te-ar mai putea interesa și: Guvernul dă ajutoare financiare direct românilor. Anunțul oficial al lui Ciolacu
Ciolacu a adăugat că, dacă ar fi candidat el sau președintele interimar, românii ar fi putut percepe că aceștia ar fi avut un avantaj neloial, având în vedere anularea turului doi al alegerilor din 2024. Politicianul a subliniat că deciziile guvernului privind organizarea alegerilor vor fi transparente și corecte, iar prin absența sa din cursă, alegerile vor avea o mai mare credibilitate, fără a se crea impresia că președintele interimar sau premierul ar beneficia de o eventuală decizie a Curții Constituționale.
În ceea ce privește scorul său în primul tur al alegerilor, Ciolacu a obținut 19,15% din voturi, ceea ce nu i-a fost suficient pentru a ajunge în turul doi. În plus, premierul a fost întrebat despre posibila sa demisie în cazul în care Crin Antonescu, candidatul coaliției PSD-PNL-UDMR, nu ar intra în turul doi al alegerilor prezidențiale. Deși nu a oferit un răspuns clar, Ciolacu a menționat că este deranjat de presiunea constantă asupra liderilor PSD de a răspunde la întrebări legate de demisia lor.
„Nu știu cum se întâmplă… în România poate să piardă alegerile oricine, de la orice partid, independent, nu-i întrebat de absolut nimeni dacă își dă sau nu demisia. În schimb, președintele PSD-ului e întrebat periodic dacă își dă sau nu demisia.
Deci, cumva, dacă am avut teoria asta de a schimba premierii la fiecare an de zile, mai e o teorie… trebuie să schimbăm și președinții PSD-ului cât se poate de des.
Nu știu, creează vreo liniște interioară presei, cuiva? De unde vine acest…?”, a răspuns el.
Te-ar mai putea interesa și: Marcel Ciolacu se ia de social-democrați și de liberali: „Terminaţi cu prostiile! Terminaţi cu filozofările! Terminaţi cu părerile”