- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Decizie ANAF pentru românii care vor să cumpere un apartament sau o casă în 2024. Ce document nou trebuie să obțină

02 Aug, 12:20 • Bumbeneci Diana
ANAF se implică în cazul tranzacțiilor imobiliare. Ce document nou trebuie să obțină cei care vând sau cumpără o proprietate.
Decizie ANAF pentru românii care vor să cumpere un apartament sau o casă în 2024. Ce document nou trebuie să obțină

Ministerul Finanțelor și-a prezentat noile planuri legate de ANAF în cadrul unui proiect aflat în dezbatere publică. Este vorba despre un nou mod prin care vrea să prevină periclitarea privind colectarea taxelor. Mai exact: persoanele care vând sau cumpără și vând locuințe / terenuri / clădiri o să fie nevoiți să ia un certificat de atestare fiscală de la ANAF.

De ce vrea Ministerul Finanțelor să impună măsurile ANAF

Instituția susține că statul are în vedere să prevină periclitarea colectării creanțelor bugetare, prin condiționarea realizarii tranzacțiilor de înstrăinare a bunurilor imobile, de achitarea obligațiilor fiscale/bugetare restante datorate de proprietar.

Ai mai putea citi și: Topul orașelor unde este cel mai ușor să iei un împrumut când vrei să cumperi un apartament

Chestiuni ipotetice

  • „În funcție de comportamentul fiscal al persoanei careia i s-a transferat dreptul de proprietate asupra bunului, organul fiscal central poate dispune măsuri asigurătorii sau instituie sechestru executoriu, în cazul în care aceasta nu achită obligațiile fiscale/bugetare restante în termen de 15 zile de la comunicarea somației.
  • În situația în care se încheie contract de donație, trasferul dreptului de proprietate se realizează cu condiția ca donatorul să nu înregistreze obligații fiscale/bugetare restante conform certificatului de atestare fiscală emis de organul fiscal central.
  • Notarul verifică, înainte de autentificarea actului de înstrăinare a dreptului de proprietate, existența dovezii plății datoriilor în contul indicat de ANAF, până la concurența prețului de înstrăinare sau a obligațiilor fiscale/bugetare restante cuprinse în certificatul de atestare fiscală, după caz.
  • În cazul în care persoana căreia i se transferă dreptul de proprietate înregistrează datorii restante cuprinse în certificatul de atestare fiscală, notarul public transmite organului fiscal central, prin mijloace electronice de comunicare, o copie a titlului de proprietate încheiat ca urmare a transferului dreptului de proprietate.
  • În cazul în care în certificatul de atestare fiscală emis pe numele proprietarului sunt cuprinse datorii, acesta va conține acordul organului fiscal central pentru înstrăinarea bunului cu menționarea contului în care se virează suma aferentă obligațiilor fiscale datorate de către proprietar”, se arată în proiectul aflat în dezbatere.
Reguli ANAF pentru apartamente și case
Reguli ANAF pentru apartamente și case

Ce urmări ar putea avea decizia ANAF

Proprietarul ar putea intra în starea de insolvabilitate sau de insolvență, ceea ce ar conduce la nerecuperarea obligațiilor bugetare la bugetul general consolidat.

În acest context, Ministerul Finanțelor a mai explicat faptul că în cazul obligațiilor fiscale datorate bugetelor locale, transferul dreptului de proprietate este condiționat de achitarea acestor obligații.

În cazul obligațiilor fiscale/bugetare restante înregistrate în certificatul de atestare fiscală emis de organul fiscal central, prin noua prevedere legală nu se are în vedere blocarea realizării tranzacției, ci doar asigurarea din partea statului că se comportă similar unui creditor privat în recuperarea veniturilor sale.

Citește și: Creștere fabuloasă a vânzărilor de apartamente. În ce orașe se caută cel mai mult locuințe

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult