- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Decizie bombă! Guvernul amână măsura care ar fi dus la scumpirea impozitelor pentru proprietarii de imobile!

15 Oct, 23:34 • Bugiu ⁠Ana Maria
Guvernul României a decis să amâne impozitarea imobilelor la valoarea de piață până la 1 ianuarie 2026, pentru a permite finalizarea sistemului informatic necesar. Această măsură ar fi dus la creșterea uriașă a impozitelor în orașele mari.
Decizie bombă! Guvernul amână măsura care ar fi dus la scumpirea impozitelor pentru proprietarii de imobile!

Guvernul României a decis amânarea impozitării imobilelor (apartamente și case) la valoarea de piață până la 1 ianuarie 2026, conform unui proiect de ordonanță de urgență emis de Ministerul Finanțelor, potrivit știripesurse.ro.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a menționat că sistemul informatic, esențial pentru impozitarea proprietăților în funcție de valoarea de piață, nu va fi gata până la sfârșitul acestui an.

Te-ar mai putea interesa și: Antreprenorii români se aşteaptă ca impozitele să crească în următorul an şi aproape jumătate cred că TVA-ul va creşte

foto: impozite 

Decizie bombă! Guvernul amână măsura care ar fi dus la scumpirea impozitelor pentru proprietarii de imobile!

Această întârziere a determinat amânarea termenului, care devine inevitabilă. Măsura de impozitare pe baza valorii reale de piață a proprietăților este un obiectiv important în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și necesită dezvoltarea unui sistem complex, capabil să coreleze impozitele cu valoarea de piață actuală a imobilelor.

„Îndeplinirea angajamentului din PNRR cu privire la impozitarea proprietății presupune și dezvoltarea unui sistem informatic care permite implementarea unor modele specifice.

În prezent, se află în derulare asistența tehnică din partea Băncii Mondiale, ceea ce impune prorogarea termenului de aplicare a prevederilor din Ordonanța Guvernului nr. 16/2022 de la 1 ianuarie 2025 la 1 ianuarie 2026″, a precizat Ministerul Finanțelor în proiectul de ordonanță.

Impozitarea proprietăților la valoarea de piață ar urma să genereze o creștere majoră a impozitelor în localitățile mai dezvoltate, afectând în mod special proprietarii din orașele mari, unde prețurile imobiliare sunt ridicate și dinamica pieței este mult superioară valorilor actuale utilizate pentru impozitare.

Amânarea aplicării acestei măsuri până în 2026, de către Guvern, vine ca un răgaz atât pentru contribuabili, cât și pentru administrațiile locale, care trebuie să se adapteze la noile proceduri și evaluări. Inițial, noul sistem ar fi trebuit să intre în vigoare la 1 ianuarie 2025, însă autoritățile au decis să acorde mai mult timp pentru pregătirea necesară, evitând astfel posibile confuzii sau probleme în implementare.

Pentru a facilita această reformă complexă, Ministerul Finanțelor va înființa o structură specializată care va gestiona baza de date națională referitoare la proprietățile imobiliare.

Noua structură va avea, de asemenea, responsabilitatea de a coordona și instrui organele fiscale locale, asigurându-se astfel că noile proceduri sunt implementate corect. Se va ocupa de dezvoltarea formularelor necesare pentru administrarea creanțelor fiscale asociate impozitelor pe proprietate.

Ministerul Finanțelor va suplimenta numărul de posturi, iar detaliile legate de aceste modificări vor fi stabilite prin acte normative ulterioare. În acest context, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) va avea un rol esențial, oferind acces la sistemele sale informatice, inclusiv la Sistemul integrat de cadastru și carte funciară, precum și la Registrul electronic național al nomenclaturilor stradale.

ANCPI va asigura, de asemenea, accesul la baza de date e-Terra, care gestionează informațiile cadastrale spațiale. În funcție de necesitățile procesului de implementare, Ministerul Finanțelor ar putea solicita accesul la alte sisteme gestionate de ANCPI, pentru a asigura o impozitare corectă și eficientă a imobilelor la valoarea de piață.

Te-ar mai putea interesa și: Guvernul crește fondurile pentru unele domenii. Noi impozite la orizont!

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci