- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Decizie de ultimă oră! Guvernul acordă un nou ajutor financiar de 300 de lei. Cine sunt beneficiarii

28 Jun, 21:22 • Fundeanu Madalina
Un nou ajutor financiar pentru o categorie de elevi. Guvernul le va acorda 300 de lei.
Decizie de ultimă oră! Guvernul acordă un nou ajutor financiar de 300 de lei. Cine sunt beneficiarii

S-a decis acordarea unui nou ajutor financiar de 300 de lei,. Potrivit unei ordonanțe de urgență adoptate de Guvern, vineri, 28 iunie, o categorie de elevi va beneficia de bursa de reziliență, conform Capital.ro.

Un nou ajutor financiar pentru o categorie de elevi. Guvernul le va acorda 300 de lei

În cadrul Ordonanței de Urgență pentru modificarea şi completarea Legii învăţământului preuniversitar nr. 198/2023 şi a Legii învăţământului superior nr. 199/2023 s-a decis acordarea noului ajutor financiar pentru elevi.

Măsura are ca scop sprijinirea elevilor pentru a-și continua cursurile școlare. Prin urmare, se garantează dreptul elevelor gravide sau al elevilor părinți să primească prioritate la transferul într-o unitate de învățământ care oferă nivelul antepreșcolar pentru a putea înscrie copiii.

Mai mult de atât, în situația în care se confruntă cu dificultăți financiare, această categorie de elevi va putea participa la cursuri și vor primi ajutor financiar din partea Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

De asemenea, se stabilește că elevii din unitățile de învățământ special care nu pot folosi mijloacele de transport în comun vor avea dreptul la o sumă forfetară.

Citește și: Ajutor financiar majorat cu 7.400 de lei pentru o categorie de români. Cine sunt norocoșii beneficiari

ajutor financiar
ajutor financiar

Reapar bursele de reziliență

Totodată, se introduce o prevedere importantă prin care se instituie bursa de reziliență în valoare de 300 de lei lunar, un ajutor financiar care va încuraja elevii să își continue studiile.

Bursele de reziliență sunt dedicate elevilor cu afecțiuni oncologice și/sau cronice care sunt școlarizați pentru o perioadă mai mare de 4 săptămâni în cadrul programului „Școala din Spital” sau la domiciliu.

Banii vor fi disponibili în anul școlar imediat următor întoarcerii lor în unitatea de învățământ la care au fost inițial înmatriculați.

Mai mulți elevi vor beneficia de bursă socială

În plus, vor exista mai mulți beneficiari ai bursei sociale în valoare de 300 de lei lunar, incluzând elevii cu vârsta de până în 30 de ani, care nu sunt angajați pe piața muncii și sunt înscriși în formele de învățământ cu frecvență redusă sau în programele educaționale de tip „A doua șansă”.

Pe de altă parte, bursa de merit oferită lunar este de 450 de lei.

Încă o modificare importantă se referă la situația în care un cadru didactic este investigat pentru fapte care constituie infracțiuni incompatibile cu funcția didactică. Pe întreaga durată a cercetării penale, acesta nu va preda elevilor direct implicați, păstrând totuși drepturile salariale aferente.

Vezi și: România, îngropată în datorii. Statul a mai împrumutat 3 miliarde de lei de la bănci