Așa cum arată primele informații, cheltuielile bugetare sunt reduse cu 20 de miliarde de lei. Decizia a fost luată de liderii de coaliție pe parcursul ședinței susținută astăzi, ca urmare a faptului că ANAF nu a contribuit suficient la buget, precizează economedia.ro.
Liderii coaliției de guvernare au decis pe parcursul de astăzi să taie cheltuielile bugetare cu până la 20 miliarde de lei. Totul se întâmplă pentru că ANAF nu a adus contribuția așteptată la buget. Concret, instituția a colectat mai puțin cu circa două miliarde de lei față de programul asumat în primele două luni ale anului.
Ministerul Finanțelor nu a întârziat în întâlnirea de astăzi să prezinte situația de la ANAF. Mai exact, din luna septembrie, suma care a a rămas necolectată de la instituția în cauză a fost de 5 miliarde de lei.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Profesorii nu scapă de impozitele ANAF! Sumele pe care trebuie să le achite cadrele didactice care oferă meditații
Așadar, ținta de tăieri se ridică la suma uriașă de 20 miliarde de lei. Coaliția a ajuns în ședința de astăzi la concluzia că este nevoie să adopte mai multe măsuri prin care să sporească colectarea taxelor, pe lângă cele necesare pentru reducerea cheltuielilor. Liderii iau în considerare să micșoreze sumele alocate pentru mașini, carburant, echipamente pentru instituții, dar la fel de bine, numărul de membri în consiliile de administrație ale miilor de companii de stat va fi modificat.
Mai exact, liderii de coaliție și-au propus să reducă numărul pentru membrii consiliilor. Astfel, dacă un grup este alcătuit din 11 persoane, se va reduce la 7. Dacă numărul actual de membri este de 7, vor rămâne doar 5, așa cum stabilesc reprezentanții pe parcursul ședinței de astăzi.
Mai mult decât atât, responsabilii din comisiile de administrație și de ședință nu vor mai beneficia de aceleași indemnizații ca până acum. Liderii de coaliție au decis să taie aceste venituri, însă nu s-a menționat cum vor fi calculate în cele ce urmează. Primele informații cunoscute arată că indemnizația nu trebuie să depășească salariul președintelui Consiliului. În aceeași ordine de idei, prin toate aceste măsuri, coaliția încearcă să păstreze criteriile asumate prin legea bugetului, de 4.4% din PIB.
Citește și despre următorul subiect: OMV Petrom, din nou în vizorul ANAF. Inspectorii vor să impună companiei austriece o plată de aproape 120 de milioane de euro