Lovitură pentru statul român! Oficialii Comisiei Europene nu au fost convinși de calculele prezentate de ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, motiv pentru care au sugerat creșterea TVA cu două puncte. Negocierile decisive dintre Marcel Ciolacu și Ursula von der Leyen vor avea loc vineri, informează economedia.ro.
Oficialii Comisiei Europene nu sunt convinși de măsurile propuse de Guvernul României. Directorii din Comisie, care nu au putere de decizie, însă fundamentează tehnic hotărârile luate de colegiul comisarilor, au sugerat în discuțiile cu ministrul de Finanțe că necesarul de bani la buget ar putea fi strâns prin creșterea TVA cu două puncte, de la 19% la 21%. În aceeași ordine de idei, Marcel Boloș a recunoscut într-un interviu pentru Digi24 că oficialii din Comisia Europeană au semne de întrebare legate de calculele pentru impactul bugetar.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Comisia Europeană cere măsuri fiscale mai dure! Oficialii europeni le-au pus gând rău pensiilor speciale
„Am discutat în termeni de impact bugetar, unde au avut un semn de întrebare cu privire la calculele pe care le-am întocmit și modalitatea la care am ajuns la acel impact”, spunea la acel moment ministrul de Finanțe.
O altă măsură sugerată de echipa condusă de Céline Gauer, director general în cadrul Comisiei Europene, se referă la creșterea impozitului pe dividende de la 8% la 10%. Trebuie menționat că impozitul a crescut deja o dată în acest an de la 5% la 8%. Mai mult decât atât, reprezentanții au cerut măsuri mai decise pentru scăderea cheltuielilor statului, care sunt din ce în ce mai mari.
Marcel Boloș a declarat marți că a cerut Comisiei Europene să accepte o țintă de deficit de 5.5% din PIB. Ministrul de Finanțe se află la Bruxelles și le-a prezentat oficialilor proiecte de creșteri de taxe și reduceri de cheltuieli. Luând în considerare diferențele de opinie între ministrul de Finanțe și oficialii Comisiei Europene, întâlnirea programată vineri, dintre premierul Marcel Ciolacu și șefa Comisiei, Ursula von der Leyen, devine decisivă. La discuții ar putea participa și președintele PNL, Nicolae Ciucă. La fel de bine, ar putea fi prezent și vicepreședintele executiv al Comisiei, responsabil pentru problemele economice.
Citește și despre: BNR se implică serios în ordonanța de austeritate a Guvernului „Pachetul de măsuri fiscal-bugetare ar fi de natură să accentueze corecția deficitului de cont curent”