Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că, în 2025, facturile la energie vor continua să fie subvenționate de stat, în special pentru românii vulnerabili. Potrivit acestuia, măsurile de sprijin acordate de guvern vor rămâne în vigoare, iar cei care se confruntă cu dificultăți economice vor beneficia în continuare de ajutor financiar pentru a-și plăti facturile la energie electrică.
Burduja a menționat și posibilitatea ca prețurile la energie să scadă începând cu anul următor, oferind astfel o perspectivă optimistă pentru consumatori, potrivit romaniatv.net.
Te-ar mai putea interesa și: Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, anunță un nou proiect de investiții Energie verde. Valoarea programului se ridică la 4 miliarde lei
foto: Sebastian Burduja
Sebastian Burduja, a declarat că formele de sprijin pentru românii vulnerabili în privința facturilor la energie vor continua și în 2025. Guvernul va revizui schema actuală de compensare, care în prezent se bazează pe consum, fără a lua în considerare situația socio-economică a gospodăriilor.
Burduja a anunțat o posibilă ajustare a acestei scheme începând cu 1 aprilie 2025, iar măsurile de sprijin pentru cei aflați în sărăcie energetică vor fi stabilite până în ianuarie. Totodată, el a sugerat că liberalizarea graduală a pieței ar putea duce la scăderea prețurilor la energie.
„Garanția Guvernului și garantia mea este să continuăm formele de sprijin pentru acei români care nu-și permit să plătească aceste facturi.
Pentru romanii aflati în risc de saracie energetica, vulnerabili, trebuie continuat. Schema, așa cum este ea si astăzi, cum a fost în vârful crizei energetice, a compensat pe nivel de consum. Indiferent ce venituri salariale erau într-o gosodărie, daca aveai sub 100 MWh pe lună plăteai 0,68 lei MWh, dacă aveai peste 300 plăteai maxim 1,3 lei MWh.
Nu este cea mai corectă formă de subvenționare, pentru că, de fapt, nu ții cont de situația socio-economică a fiecărei gospodării în parte. Spre un asemenea model trebuie să trecem de la 1 aprilie. Iar restul măsurilor de compensare, de sprijin, dincolo de cei aflati în sărăcie energetică le vom defini până în luna ianuarie.
Este posibil, ca urmare a unei libăralizări etapizate, atente, prudente, să constatăm că prețurile în piață vor scădea. Până acum Hidroelectrica facea ofertă pe 12 luni la 0,70 lei, 0,80 lei KW/h, mult mai puțin decat 1,3 lei Kwh, cat plătește o gospodărie cu consum de peste 300 de KWh pe lună”, a spus Sebastian Burduja la DCNEWS.
Te-ar mai putea interesa și: Pompe de căldură subvenționate de stat. Anunțul făcut de oficialii de la Ministerul Energiei