Pasagerii cu boli contagioase vor fi daţi jos din trenuri, potrivit noului regulament CFR. Este vorba despre călătorii cu gripă sau alte boli vizibile, care pot fi contagioase. Până acum, aceștia puteau merge cu trenul dacă rezervau întregul compartiment în care se aflau.
Noile reguli vin odată cu cel mai recent regulament privind transportul pe căile ferate din România, modificat și republicat în Monitorul Oficial. Aceste informații se regăsesc acum și pe site-ul Ministerului Transporturilor. Cea mai severă regulă face referire la călătorii cu gripă sau alte boli vizibile, care pot fi considerate contagioase.
Vezi și: Anunțul momentului de la CFR. Ce se întâmplă cu biletele de tren începând cu 13 iulie
Potrivit noilor prevederi, aceștia vor fi dați jos din tren, indiferent unde se află, pentru că pun în pericol sănătatea celorlalți călători. Persoanele care s-au îmbolnăvit pe parcurs și care necesită intervenții de urgență trebuie să fie transportate până la prima stație, unde li se acordă îngrijirile necesare. Acestor persoane li se restituie diferența dintre tarifele plătite și cele aferente pentru parcursul efectuat pentru legitimația de călătorie, în condițiile prevăzute la articolul 21 din regulament.
Până de curând, pasagerii cu boli contagioase puteau merge cu trenul, însă erau nevoiți să călătorească doar după ce achitau rezervarea întregului compartiment.
Citește AICI întregul proiect de la Ministerul Transporturilor.
Începând cu luna iulie, rezervarea locului la călătoria cu trenul nu mai este obligatorie pentru distanţele sub 40 de kilometri.
În ceea ce priveşte tariful de rezervare a locului în tren, acesta devine opţional pentru călător la distanţe parcurse mai mici de 40 de kilometri. Pentru distanţe mai lungi, tariful se aplică diferenţiat pe patru zone kilometrice, pornind de la 1,5 lei la clasa a doua, 2,50 lei la clasa întâi, ajungând în ambele cazuri la 5,5 lei, cât este în prezent tariful de rezervare loc.
„Pentru a veni în întâmpinarea nevoilor navetiştilor şi a celor sesizate de-a lungul timpului referitor la faptul că pentru cursele de scurt parcurs tarifele practicate de operatori sunt fie mai mari, fie mai mici pe unele rute, această diferenţă de preţ fiind dată de practicarea neuniformă a tarifului de rezervare a locului la trenuri.
S-a reglementat prin acest ordin ca la călătoriile sub 40 de km achiziţia rezervării de loc să fie opţională pentru călător, iar pentru călătoriile în general tariful de rezervare este în acest moment împărţit pe patru zone kilometrice, astfel încât preţul începe de la un 1,5 lei la clasa a 2-a, 2,50 lei la clasa întâi şi ajung în ambele cazuri la 5,50 lei, cât este şi în prezent tariful de rezervare loc.
Practic, nu vorbim de o mărire de tarif, ci doar de o adaptare a unor situaţii care deja erau practicate de unii operatori pe calea ferată”, a explicat Roşeanu.
Această reglementare poate însemna o reducere de preţ pentru navetişti, în special, care merg pe distanţe sub 40 de km.
Vezi și 16 noi locomotive electrice ajung la CFR. Alstom primește contractul de 760 milioane lei