Guvernul a aprobat joi, 1 fabruarie, memorandului prin care Ministerul de Finanțe va putea angaja o firmă de avocatură pentru a asista România în procesul vaccinurilor cu cei de la Pfizer. Primul termen al acestui proces va fi pe data de 20 februarie 2024, conform celor mai recente informații transmise de știripesurse.ro.
„Aprobarea împuternicirii Ministerului Finanțelor pentru contractarea de servicii de asistență juridică și reprezentare în vederea asigurării reprezentării României în cauza înregistrată cu nr.F5331-23, aflată pe rolul Tribunalului de Primă Instanță francofon din Bruxelles, cu prim termen de judecată la data de 20.02.2024
Prin acest act normativ, Guvernul acordă Ministerului Finanțelor împuternicire pentru a contracta servicii juridice în vederea reprezentării României în faţa Tribunalului de Primă Instanță francofon din Bruxelles în cauza nr.F5331-23, în care compania Pfizer – BioNTech a acționat România în judecată pentru plata tuturor vaccinurile anti-Covid, achiziționate ca parte a contractului de aprovizionare a Uniunii Europene, semnat în anul 2021.”, scrie în comunicatul transmis de Guvern.
De asemenea, Ministerul Finanțelor va contracta în regim de urgență, un cabinet sau o societate de avocatură cu experiență relevantă care să respecte toate condițiile legale necesare pentru apărarea intereselor României.
În plus, structura juridică din cadrul Ministerul Finanţelor va prelua activitatea de reprezentare a statului în toate litigiile judiciare internaționale, implicit în cadrul dosarului judiciar din Regatul Belgiei, care să reglementeze această atribuție de reprezentare.
„Urgența adoptării acestei măsuri este dată de termenul foarte scurt până la primul termen de judecată, respectiv 20.02.2024, timp în care se impune contractarea serviciilor juridice de asistenţă şi reprezentare.
Ministerul Finanțelor preia această sarcină, având în vedere că Ministerul Sănătății nu a încheiat niciun contract de prestări asistență juridică și de reprezentare nici pentru instanțele naționale nici pentru jurisdicțiile internaționale, neavând experiență în contractarea de astfel de servicii.”, mai scrie în comuniat.
Context:
La începutul anului 2024, Romania a primit citația emisă de Tribunalul de Primă Instanță francofon din Bruxelles la data de 22.12.2023, în cauza înregistrată cu nr.F5331-23, promovată de către reclamanții PFIZER Inc., BIONTECH Manufacturing GmbH, Pfizer România SRL, având ca obiect Contractul de achiziție vaccinuri COVID-19, încheiat între contractant şi Comisia Europeană.
Așadar, România este obligată să execute contractul de achiziție prin plata prețului pentru cele 28,94 milioane de vaccin rămase pe care le-a achiziționat, în valoare de aproximativ 564 milioane euro, respectiv plata către Pfizer România a sumei de 2,78 miliarde lei și plata cheltuielilor de judecată aferente procedurii, respectiv 22.500 euro, conform comunicatului de la Guvern.
Vezi mai multe știri: România se pregătește de „război” cu Pfizer. Guvernul angajează o echipă de avocați pentru a ne reprezenta în procesul intentat vaccinurilor din 2021