Revizuirea contractului de credit prin plafonarea dobânzilor la IFN-uri devine realitate și în România, așadar plătitorii vor scoate mai puțini bani din buzunar pentru ratele lunare. După ani de zile de abuzuri din partea IFN-urilor și a recuperatorilor de creanțe, care au impus dobânzi exorbitante și au utilizat metode de hărțuire, românii au acum la dispoziție un cadru legal care le protejează drepturile, transmite avocatul Adrian Cuculis într-un clip pe TikTok.
Noua lege aduce în România mai multe măsuri menite să protejeze consumatorii de abuzurile financiare. Printre cele mai importante prevederi se numără:
* Transparența cesiunii de creanțe: Consumatorii trebuie să fie informați cu privire la suma exactă datorată și să li se prezinte documentele justificative la momentul transferului creanței. Acest lucru este stipulat în art. 12 al Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 52/2016, modificată prin Legea nr. 134/2023.
* Interdicția perceperii unor sume suplimentare: Recuperatorii de creanțe nu pot percepe de la debitori sume care depășesc cuantumul creanței certificate de creditor la momentul cesiunii. Aceasta include toate costurile asociate recuperării creditului, precum dobânzi, penalități, comisioane și taxe.
* Protecția consumatorilor: Dobânzile exorbitante impuse de IFN-uri sunt plafonate, iar consumatorii pot solicita revizuirea contractului de credit. Aceasta include o analiză concretă a capacității de plată și, în anumite cazuri, o reducere semnificativă a datoriei, potrivit indrumari-juridice.eu.
„Art. 12. – (1) În vederea asigurării transparenței activității de cesiune de creanțe, la momentul transferului creanței individuale ori în cadrul unui portofoliu de creanțe, consumatorul este informat cu privire la cuantumul sumei datorate, fiindu-i prezentate și documentele justificative, cu respectarea termenelor și a procedurilor prevăzute de art. 59 și 60 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 52/2016, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 134/2023, cu modificările și completările ulterioare.
2) Se interzice entității care desfășoară activitatea de recuperare a creanței să perceapă de la debitor o sumă totală care să depășească cuantumul creanței, certificat de creditor la momentul încheierii contractului de cesiune, incluzând orice cheltuieli legate de recuperarea creditului, inclusiv cheltuielile cu executarea silită.
(3) Cuantumul creanței va cuprinde toate costurile inclusiv dobânda, dobânda penalizatoare, comisioanele, taxele și orice alt tip de costuri pe care trebuie să le suporte consumatorul în legătură cu contractul de credit și care sunt cunoscute de către creditor, calculate la momentul cesionării contractului și prezentate defalcat, în format scris, consumatorului.
Drepturile consumatorilor
Conform OUG 52/2016, consumatorii au dreptul să conteste debitul și să fie informați clar despre cuantumul sumei datorate. La momentul cesiunii datoriei către un recuperator de creanțe, acesta poate urmări doar sumele stabilite de entitatea de la care a achiziționat creanța.
Recuperatorii de creanțe sunt obligați să respecte următoarele:
* Furnizarea documentelor justificative: Consumatorii trebuie să primească detalii defalcate și scrise despre toți banii incluși în creanță.
* Respectarea sumelor stabilite: Recuperatorii nu pot solicita sume mai mari decât cele certificate la momentul cesiunii.
Citește și: Pensiile vor crește și cu 90%, de la 1 septembrie. Daniel Baciu: „Majorările vor fi spectaculoase”