Marius Nistor, președintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, a ajuns astăzi în fața Guvernului, acolo unde 20.000 de profesori sunt așteptați să participe la mitingul din Piața Victoriei. Înainte de a avea loc negocierile cu premierul Nicolae Ciucă, Nistor a prezentat solicitările greviștilor, spune stiripesurse.ro.
După aproape trei săptămâni de grevă, profesorii care sunt în grevă își doresc demnitate și respect. Marius Nistor, președintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, a afirmat înainte de negocierile de la Guvern că profesorii s-au săturat să fie jigniți și umiliți, tocmai de aceea, au zis „STOP”. El menționează că aceste lucruri se întâmplă de mai bine de 30 de ani și transmite tuturor politicienilor că profesorii din grevă rezistă.
„După aproape trei săptămâni de grevă, revendicările sunt simple: demnitate şi respect. Ne-am săturat să fim jigniţi, ne-am săturat să fim umiliţi, ne-am săturat să fim ignoraţi. Lucruri care se întâmplă de peste 30 de ani… Am hotărât să spunem ‘Stop!’ şi să transmitem tuturor politicienilor că, indiferent de presiunile lor, noi rezistăm.
Nu cred în promisiuni, nu cred în acorduri, nu cred în memorandumuri. De fapt, în România nu mai poţi crede nici că o lege poate fi pusă în aplicare.
În momentul de faţă, îşi doresc (cadrele didactice aflate în grevă, n.r.) foarte clar ca toate revendicările de natură salarială să fie puse în aplicare rapid printr-un act normativ, şi nu la timpul viitor, ci acum”, a spus Nistor, la Digi 24.
Liderul sindical a precizat că profesorii vor fi mulțumiți în momentul în care vor vedea o „ordonanță de urgență”. El a adăugat că, dacă Guvernul nu are bani pentru a reglementa salariile din educație, trebuie să facă o rectificare bugetară. Înainte de a avea loc negocierea cu premierul Nicolae Ciucă, Nistor a vorbit despre principalele solicitări pe care profesorii le vor adresa în fața Guvernului.
„Noi cunoaştem foarte clar ce anume le vom transmite. Deci, aplicarea în integralitate a grilei respective şi o finanţare corespunzătoare a sistemului de învăţământ.
În momentul de faţă, majoritatea colegilor continuă acţiunea de protest. Sunt şi colegi care, într-adevăr, se retrag din grevă, pentru că, vedeţi, băncile nu-i amână cu ratele în niciun caz. Dar chiar dacă nu mai sunt în grevă, ei sunt alături de noi şi nemulţumirile lor sunt aceleaşi ca şi ale noastre.
Aşa cum am spus mai la început, îi transmitem şi preşedintelui, le transmitem şi celor din Guvern şi parlamentarilor că noi rezistăm”, a spus Marius Nistor.
„Încă o dată: vremea compromisurilor a trecut. Nu putem negocia soarta colegilor din cancelarii, nu putem negocia viitorul învăţământului românesc în fiecare zi.
Nu e loc de negociere”, a completat liderul sindical.