- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Decizie importantă privind prețurile RCA! Ce a stabilit Guvernul României

28 Jun, 18:08 • Fundeanu Madalina
Guvernul a luat o decizie în ceea ce privește prețurile RCA. Anunț important pentru șoferi!
Decizie importantă privind prețurile RCA! Ce a stabilit Guvernul României

Guvernul României a luat decizia! Preţul poliţelor de asigurare obligatorie RCA vor rămâne plafonate pentru încă trei luni, până la data de 30 septembrie, conform unei hotărâri adoptate vineri de Guvern, scrie Economedia.

Guvernul a luat o decizie importantă în ceea ce privește prețurile RCA

„Prin acest act normativ, Guvernul prelungeşte plafonarea preţurilor poliţelor RCA, la propunerea Autorităţii de Supraveghere Financiară, pentru a împiedica apariţia unor dezechilibre în piaţă şi creşterea preţurilor pentru aceste poliţe de asigurare.

Astfel, tarifele de primă maxime au fost stabilite la nivelul propriilor tarife de primă care au fost practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023, care pot fi ajustate cu un procent de maximum 6,8% şi sunt valabile pentru o perioadă de 3 luni de la data intrării în vigoare a hotărârii”, a transmis Guvernul.

Ai mai putea fi interesat de: Noi beneficii pentru clienții Uber din România! A fost introdus un nou serviciu în aplicație

RCA
RCA

Tarifele se aplică în cazul contractelor RCA ce au fost încheiate după data intrării în vigoare a propunerii de prelungire a Guvernului. Comisioanele de distribuţie pentru contractele RCA vor fi limitate la cel mult 8% din prima netă de cheltuieli de distribuţie pentru o perioadă de 3 luni de la data intrării în vigoare a deciziei.

Autoritatea de Supreaveghere Financiară (ASF), prin intermediul Ministerul Finanţelor, a propus plafonarea preţului poliţelor de asigurare obligatorie până la termenul de 30 septembrie 2024. Tarifele de primă maxime care s-au stabilit la nivelul celor practicate de către fiecare asigurător la data de 28 februarie 2023, vor putea fi modificate cu un procent de cel mult 6,8%. Ele vor avea valabilitate pentru o perioadă de 3 luni, pornind de la data intrării în vigoare a proiectului de act normativ.

La momentul actual, pe piața poliţelor de asigurare din România există, în continuare, o reticență referitoare la apetitul la risc al asigurătorilor RCA pentru câteva categorii de asigurați. Totodată, există un grad ridicat de concentrare care încă reprezintă o vulnerabilitate a pieței, atât din prisma expunerii pe clase de asigurare, cât şi din punct de vedere al cotelor de piață semnificative deținute de un număr relativ mic de societăți de asigurare. Acest lucru arată un grad scăzut de concurență.

Vezi mai multe știri: Anunț de ultimă oră! Ministerul Muncii anunță cum vor fi distribuite deciziile de recalculare a pensiilor