Romanian
 - 
ro
Știri interne

Decizie istorică pentru persoanele cu dizabilități din România. Se schimbă legea. Nerespectarea dispoziţiilor se sancţionează cu amendă de la 30.000 lei la 100.000 lei

24 Oct, 17:58 • Bumbeneci Diana
Termenul de valabilitate al certificatului de handicap devine permanent. O nouă lege aduce schimbări pentru persoanele cu dizabilități.
Decizie istorică pentru persoanele cu dizabilități din România. Se schimbă legea. Nerespectarea dispoziţiilor se sancţionează cu amendă de la 30.000 lei la 100.000 lei

Persoanele cu dizabilități nu se vor mai prezenta la evaluările periodice ale comisiei de specialitate, termenul certificatului fiind unul permanent. Această schimbare majoră este inclusă într-un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, adoptat marţi, cu majoritate de voturi – 265, de Camera Deputaţilor.

Noul act normativ are scopul de a reglementa obligaţia Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap de a stabili termen permanent de valabilitate pentru certificatul eliberat persoanelor cu handicap. Este vorba despre persoanele a căror afecţiune a generat deficienţe funcţionale şi/sau structural-anatomice într-un stadiu ireversibil şi care nu pot urma programe de recuperare, fără a fi necesară prezentarea acestora la reevaluări periodice.

Schimbare pentru persoanele cu dizabilități

„Pentru persoanele cu handicap a căror afecţiune a generat deficienţe funcţionale şi/sau structural-anatomice într-un stadiu ireversibil şi care nu pot urma programe de recuperare, Comisia de evaluare este obligată să stabilească un termen permanent de valabilitate a certificatului fără a fi necesară prezentarea acestora la reevaluările periodice”, prevede proiectul.

Autorităţile publice responsabile cu elaborarea criteriilor de evaluare şi încadrare în grad de handicap au obligaţia stabilirii afecţiunilor medicale care întrunesc caracter ireversibil. Nerespectarea dispoziţiilor prevăzute în proiect se sancţionează cu amendă de la 30.000 lei la 100.000 lei.

persoane cu dizabilități
persoane cu dizabilități

„În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, autorităţile publice emitente au obligaţia de a actualiza în mod corespunzător:

  1. a) Ordinul ministrului Muncii, familiei şi egalităţii de şanse şi al ministrului Sănătăţii publice nr. 762/1992/2007 pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale pe baza cărora se stabileşte încadrarea în grad de handicap, cu modificările şi completările ulterioare;
  2. b) Ordinul ministrului Sănătăţii şi al ministrului Muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice nr. 1.306/1.883/2016 pentru aprobarea criteriilor biopsihosociale de încadrare a copiilor cu dizabilităţi în grad de handicap şi a modalităţilor de aplicare a acestora, cu modificările şi completările ulterioare”, mai stipulează proiectul de lege.

Poți citi și: Proiect de mare amploare începând cu noiembrie 2023. Meditații gratuite pentru elevii care au nevoie de pregătire pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat

persoane cu dizabilități
persoane cu dizabilități

Deputatul USR Radu Panait, cel care este iniţiator al actului normativ benefic pentru persoanele cu dizabilități, a amintit că au trecut mai bine de doi ani jumătate de la momentul la care parlamentarii partidului au depus această iniţiativă legislativă, însă proiectul nu a fost dezbătut.

„Dar, mai bine mai târziu decât niciodată. Mi-aş dori ca pe viitor să putem da cu toţii dovadă de umanitate şi astfel de proiecte legislative să treacă mai cu spor prin tot procesul, pentru că oamenii cu handicap nu au ales ei să fie cu handicap.

Sper că domnul preşedinte are disponibilitatea necesară ca să promulge cât de repede proiectul de lege şi să-i ajutăm pe aceşti oameni să nu mai fie târâţi pe la comisiile de stabilire a gradului de handicap”, a declarat Panait, în plen, citat de Agerpres.

În cadrul intervenției sale, deputatul social-democrat Marius Budăi, fost ministru al Muncii, a ținut să transmită faptul că există o diferenţă între Comisia de încadrare în grad de handicap şi Comisia de expertizare a capacităţii muncii în cazul persoanelor cu dizabilități.

„Sunt persoane cu dizabilităţi, persoane în scaun cu rotile, persoane care sunt imobilizate, care pictează, care lucrează pe calculator, care fac lucruri minunate. Or, alea se întâmplă în Comisia de expertizare a capacităţii muncii.

Dacă vorbim de persoane, de exemplu, care au amputaţii, acest lucru nu se face prin lege, nu am venit aici să mă laud, dar am făcut prin două ordine consecutive de ministru, astfel încât în 2019 – primul mandat când am avut onoarea să fiu ministru – persoanele cu dublă amputaţie nu mai sunt chemate la comisie decât la comisia iniţială unde sunt încadraţi.

Ulterior, li se dă un plan de recuperare, după care certificatul rămâne valabil toată viaţa, indiferent dacă se protezează sau nu, iar, în 2021, când am revenit la minister, am continuat cu a doua parte a ordinului, astfel încât şi persoanele care au o singură amputaţie nu mai sunt chemate pentru reevaluare”, a explicat Budăi.

De menționat faptul că și în această situație, Camera Deputaţilor este for decizional.

Vezi și: Prognoza meteo 23 octombrie – 20 noiembrie. Urmează 4 săptămâni cu surprize mari din partea meteorologilor

Urmărește Daily Business pe Google News
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult
Alte articole
Testul de inteligență care îți pune la încercare atenția la detalii și viteza de reacție. Găsești bufnița în mai puțin de 5 secunde?
Testul de inteligență care îți pune la încercare atenția la detalii și viteza de reacție. Găsești ...
Tipul de pensie din cauza căruia România ar putea pierde sute de milioane de euro din PNRR. Avertismentul lansat de ministrul Boloș
Tipul de pensie din cauza căruia România ar putea pierde sute de milioane de euro din PNRR. Avertismentul ...
Ce a cumpărat o româncă din Spania de la un supermarket cu 100 de euro. „Am reușit să iau de toate”
Ce a cumpărat o româncă din Spania de la un supermarket cu 100 de euro. „Am reușit să iau ...
Ce spun experții despre adulții care dorm cu animale de pluș. Nimeni nu se aștepta la un asemenea verdict
Ce spun experții despre adulții care dorm cu animale de pluș. Nimeni nu se aștepta la un asemenea ...
Familia lui Volodimir Zelenski, venituri de 1.000 de dolari pe zi în 2024. Sumele incredibile pe care le obține președintele ucrainean
Familia lui Volodimir Zelenski, venituri de 1.000 de dolari pe zi în 2024. Sumele incredibile pe care ...
Lovitură dură pentru România prin PNRR. Marcel Boloș: 6 spitale vor fi construite pe împrumut, nu cu fonduri europene
Lovitură dură pentru România prin PNRR. Marcel Boloș: 6 spitale vor fi construite pe împrumut, nu ...
Povestea de succes a englezului care, de 18 ani, face agricultură în România. ”Nu exista un manual pentru asta”
Povestea de succes a englezului care, de 18 ani, face agricultură în România. ”Nu exista un manual ...
Nunta anului în politică: Mihai-Răzvan Ungureanu s-a însurat cu Cosette Chichirău! Petrecere de fițe la Viena. Cine a cântat la eveniment
Nunta anului în politică: Mihai-Răzvan Ungureanu s-a însurat cu Cosette Chichirău! Petrecere de ...
Bill Gates a decis! Fondatorul Microsoft vrea să lase copiilor mai puțin de 1% din averea sa
Bill Gates a decis! Fondatorul Microsoft vrea să lase copiilor mai puțin de 1% din averea sa
Cu câți bani sunt plătite mamele de la Mireasa, Antena 1? Suma uriașă pentru o săptămână de apariție
Cu câți bani sunt plătite mamele de la Mireasa, Antena 1? Suma uriașă pentru o săptămână de apariție
Ceapa verde, leguma minune pentru organism. La ce ajută, de fapt, acest aliment preferat de români
Ceapa verde, leguma minune pentru organism. La ce ajută, de fapt, acest aliment preferat de români
Cât le plătește Gabi Bădălău copiilor lui pensia alimentară. „Totul este de la Dumnezeu!”
Cât le plătește Gabi Bădălău copiilor lui pensia alimentară. „Totul este de la Dumnezeu!”
Nicușor Dan avertizează: „Situaţia financiară actuală a României este similară cu cea pe care am găsit-o în 2020 la Primărie, cu conturi blocate şi datorii colosale”
Nicușor Dan avertizează: „Situaţia financiară actuală a României este similară cu cea pe ...
Prognoza meteo 2 aprilie 2025. Scad temperaturile în unele zone ale țării
Prognoza meteo 2 aprilie 2025. Scad temperaturile în unele zone ale țării
Uniunea Europeană interzice mini-produsele din hoteluri. Turiștii vor veni de acasă cu gel de duș și săpun
Uniunea Europeană interzice mini-produsele din hoteluri. Turiștii vor veni de acasă cu gel de duș ...
Mihai Bendeac, atac la adresa lui Dan Negru. Ce a spus prezentatorul TV despre spectacolul „Proorocul Ilie” de la TNB
Mihai Bendeac, atac la adresa lui Dan Negru. Ce a spus prezentatorul TV despre spectacolul „Proorocul ...
3.000 de lei pentru românii căsătoriţi. Cei ce îndeplinesc condiţiile trebuie doar să depună o cerere
3.000 de lei pentru românii căsătoriţi. Cei ce îndeplinesc condiţiile trebuie doar să depună ...
Jean-Claude Van Damme, acuzat de trafic de persoane și exploatare sexuală într-un dosar DIICOT!
Jean-Claude Van Damme, acuzat de trafic de persoane și exploatare sexuală într-un dosar DIICOT!