- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Decizie majoră cu privire la desfășurarea alegerilor. Guvernul pregătește OUG pentru calendarul scrutinurilor din vară

11 Mar, 12:47 • Adrian Popovici
Luni, în cadrul şedinţei, Guvernul va aproba Hotărârea privind calendarul alegerilor din 9 iunie, decidând să comaseze alegerile europarlamentare şi cele locale în aceeaşi zi.
Decizie majoră cu privire la desfășurarea alegerilor. Guvernul pregătește OUG pentru calendarul scrutinurilor din vară

Guvernul României va adopta în şedinţa de luni o hotărâre crucială privind calendarul alegerilor din 9 iunie. Această decizie surprinzătoare a stârnit controverse pe scena politică naţională. Conform hotărârii, alegerile europarlamentare şi cele locale vor fi comasate şi desfăşurate în aceeaşi zi, deschizând calea pentru o perioadă electorală tensionată şi plină de provocări, transmite News.ro.

Adoptarea acestei hotărâri vine după ce Guvernul a promulgat o ordonanţă de urgenţă vineri, care vizează organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European și a alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din 2024. Această ordonanţă a fost criticată de opoziţie și de alte grupuri politice, care susţin că comasarea alegerilor încalcă prevederile constituţionale și deciziile anterioare ale Curţii Constituţionale.

Odată cu adoptarea hotărârii de luni, perioada electorală pentru scrutinurile din 9 iunie va începe la data de 12 martie 2024 şi se va încheia în termen de trei zile de la publicarea rezultatului alegerilor în Monitorul Oficial. Această hotărâre aduce cu sine un val de schimbări în ceea ce priveşte procesul de vot, mai ales pentru cetăţenii români din străinătate.

Citește și: Alegeri europarlamentare 2024. Câți europarlamentari trebuie să aibă fiecare stat membru UE

Ședința de guvern pentru calendarul alegerilor. Foto arhivă
Ședința de guvern pentru calendarul alegerilor. Foto arhivă

Ce spune șeful Autorității Electorale despre alegerile din vară?

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, a subliniat că unul dintre aspectele noi ale acestui proces electoral este migrarea listelor suplimentare pentru votul în străinătate către un sistem electronic. Această schimbare este salutată pentru eficienţa şi precizia pe care o aduce procesului electoral. Într-o perioadă în care tehnologia joacă un rol tot mai important în procesele politice, această adaptare la metodele electronice este văzută ca un pas înainte.

Cu toate acestea, există îngrijorări şi nemulţumiri din partea unor părţi ale scenei politice. Liderii Dreptei Unite au anunţat că vor depune o sesizare la Avocatul Poporului pentru a ataca la Curtea Constituţională a României ordonanţa de urgenţă adoptată de Guvern. Ei susţin că această ordonanţă încalcă prevederile constituţionale și precedentele decizii ale Curţii Constituţionale.

Decizia de comasare a alegerilor europarlamentare cu cele locale în data de 9 iunie rămâne un subiect de dezbatere intensă și de dispute politice. Pe măsură ce data votului se apropie, este de aşteptat ca tensiunile să crească, iar implicaţiile acestei hotărâri să fie scrutate cu atenţie de către toţi actorii implicaţi.

Te-ar putea interesa și: PSD și PNL negociază o listă comună pentru alegerile europarlamentare. Care sunt numele care ar putea fi incluse

Urmărește Daily Business pe Google News
Tags: