Guvernul a dat undă verde Programului Național de Reformă 2024 (PNR 2024) necesar pentru Planul Național de Reziliență și Redresare. Acest program, similar celor din statele membre ale Uniunii Europene, va fi prezentat Comisiei Europene în cadrul exercițiului anual al Semestrului European, conform regulilor de guvernanță economică stabilite de UE, transmite News.ro.
Documentul aprobat de Guvern oferă o perspectivă cuprinzătoare asupra domeniilor prioritare monitorizate de România în cadrul Semestrului European. PNR 2024 este utilizat pentru a evidenția atât progresele realizate în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), conform rapoartelor bianuale, cât și pentru a reflecta acțiunile întreprinse în afara PNRR prin intermediul altor instrumente disponibile pentru România, conform comunicatului de presă emis de Executiv.
Măsurile și direcțiile de acțiune propuse în cadrul PNR 2024 reflectă prioritățile-cheie identificate în Analiza Anuală pentru 2024 și PNRR privind Creșterea Durabilă propusă de Comisie și susținută de liderii europeni. Acestea abordează aspecte legate de dubla tranziție – ecologică și digitală, dimensiunea socială a politicilor, precum și Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale ONU (ODD).
Te-ar putea interesa și: Ministerul Muncii, anunț de ultimă oră despre legea salarizării. Ce au transmis autoritățile despre acest jalon important din PNRR
În acest document esențial pentru PNRR sunt incluse măsurile pentru consolidarea fiscal-bugetară, sprijinul pentru mediul de afaceri prin inițiative precum schema de ajutor de stat IMM Invest Plus și implementarea unor politici menite să reducă povara fiscală. De asemenea, se urmărește gestionarea eficientă a investițiilor publice și promovarea activă a parteneriatelor public-private.
O altă direcție de acțiune vizează îmbunătățirea colectării taxelor și impozitelor, printr-un proces continuu de reformă și modernizare a administrației fiscale. Dezvoltarea infrastructurii de transport rămâne o prioritate pentru Guvern, cu investiții direcționate către crearea unei infrastructuri moderne, sigure și durabile, conforme cu prioritățile stabilite în cadrul Masterplanului general de transport al României.
Ministerul Afacerilor Externe, în calitate de coordonator național al Semestrului European, în colaborare cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, a elaborat Programul Național de Reformă 2024 al României, având ca obiectiv implementarea eficientă a PNRR.
Forma integrată a PNR 2024 a fost dezvoltată pe baza contribuțiilor primite de la autoritățile publice centrale responsabile pentru domeniile prioritare ale Semestrului European și în concordanță cu orientările transmise de Comisia Europeană în decembrie 2023. Structura programului urmează cei șase piloni ai PNRR.
Te-ar putea interesa și: S-a decis încetarea PNRR după anul 2026. Răsturnare de situație pentru economia europeană