Executivul a prezentat noul proiect de hotărâre, conform căruia se va modifica radical formula de calcul pentru salariul minim brut pe țară garantat în plată. Potrivit noilor decizii, salariul minim va fi ajustat în funcție de mai mulți indicatori economici cheie, cum ar fi rata anuală prognozată a inflației, Produsul Intern Brut (PIB) prognozat, populația ocupată prognozată și câștigul salarial mediu brut lunar prognozat, conform Profit.ro.
Așa cum reiese din proiectul de hotărâre, salariul minim brut va fi calculat pe baza unui „nivel orientativ de 50%” din câștigul salarial mediu brut. Valoarea dată va fi comparată cu indicatorul de referință de 50% prevăzut în Codul Muncii, care va fi, la rândul său, modificat printr-un proiect de lege separat, informează sursa citată.
Astfel, proiectul de hotărâre prezintă în detaliu procedura de stabilire și actualizare a salariului minim, care include următoarele:
– Modalitățile de stabilire și actualizare a nivelului salariului minim brut pe țară garantat în plată.
– Criteriile de stabilire și actualizare a salariului minim, care prevăd:
– Indicatorii statistici naționali aferenți criteriilor menționate.
– Setul de indicatori anuali de monitorizare și evaluare a impactului asupra mediului economic și social.
– Modul de realizare a analizelor suport și de monitorizare a evoluției salariului minim, în funcție de nivelul orientativ de 50% din câștigul salarial mediu brut.
Ai mai putea fi interesat și de: Cum ajunge curentul electric pe care îl folosim să ne plătească pensiile. Procentul incredibil din Pilonul 2 investit în companiile energetice
Proiectul de hotărâre mai prevede că, în situația în care evoluția estimată a ratei inflației va indica o modificare anuală mai mică de 1%, salariul minim brut garantat în plată se va ajusta doar cu creșterea productivității prognozate. În cazul în care și evoluția ratei inflației, și rata de creștere a productivității vor fi sub 1%, salariul minim brut legal se va păstra la același nivel din anul precedent.
Premierul României, Marcel Ciolacu, a discutat despre planurile Guvernului de a crește salariul minim la suma de 3.700 de lei începând cu data de 1 iulie 2024. În luna martie a acestui an, câștigul salarial mediu brut pe economie a fost de 8.502 lei, iar cel net de 5.185 lei.
Vezi și alte știri: Cum pot ieși la pensie în 2024 românii din Italia. Anunțul momentului pentru badante, bone și asistenții sociali care au lucrat peste hotare