Astăzi, 5 iulie, BNR a decis menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an, informează stiripesurse.ro. În același timp, banca centrală a stabilit menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.
Specialiștii trag un semnal de alarmă. În urma deciziei oficiale luată de BNR în ședința de astăzi, românii care au credite în IRCC sunt avertizați: sumele de rambursat vor crește exponențial.
Calculele preliminare arată că IRCC-ul aplicat pentru trimestrul 3 al anului 2023 va fi în jur de 5.93%. În ciuda faptului că impactul asupra ratelor oamenilor care au credite cu dobândă variabilă va fi nesemnificativ, acesta este un indicator al faptului că dobânzile urmează să aibă un trend descendent.
Citește și despre: Ratele la bănci vor crește! BCE majorează dobânzile în continuare
IRCC este indicele pe baza căruia se calculează dobânda pentru creditele acordate în lei. El se aplică pentru creditele acordate după luna mai 2019. În ciuda faptului că a avut o valoare de 5.98% în trimestrul al doilea, el va fi în jur de 5.93% în următoarele trimestre sau va avea o valoare chiar mai mică.
Consiliul de administrație al BNR a hotărât astăzi menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an și menținerea ratei dobânzii la 8% pe an pentru facilitarea de creditare (Lombard) și a ratei dobânzii la 6% pe an la facilitarea de depozit, informează antena3.ro.
Iată hotărârea CA al BNR mai jos:
„Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de astăzi, 5 iulie 2023, a hotărât următoarele:
– menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7,00 la sută pe an;
– menținerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8,00 la sută pe an și a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 6,00 la sută pe an;
– menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit”, se arată în hotărâre.
Următoarea ședință pentru politica monetară va avea loc pe data de 7 august 2023. BNR a informat că va monitoriza în continuare evoluțiile mediului intern și internațional, și totodată, instituția bancară va utiliza în continuare instrumentele de care dispune pentru atingerea obiectivului fundamental, în ceea ce privește stabilitatea prețurilor pe termen mediu.
„În contextul actual, mixul echilibrat de politici macroeconomice și implementarea de reforme structurale inclusiv prin utilizarea fondurilor europene care să stimuleze potenţialul de creştere pe termen lung sunt esențiale pentru menținerea stabilității macroeconomice și întărirea capacității economiei românești de a face față unor evoluții adverse.
BNR monitorizează atent evoluțiile mediului intern și internațional și va continua să utilizeze instrumentele de care dispune în vederea îndeplinirii obiectivului fundamental privind stabilitatea prețurilor pe termen mediu”, se arată în comunicatul BNR, transmis miercuri presei.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Schimbare șocantă în industria bancară! Creditele cu cele mai ieftine dobânzi! Cât de mult au scăzut ratele românilor