- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Decizie oficială privind Visa Waiver. MAI anunță când vor călători românii în SUA fără viză

25 Sep, 14:36 • Bumbeneci Diana
O nouă hotărâre majoră pentru Visa Waiver. MAI anunță data la care românii vor putea călători fără viză în SUA.
Decizie oficială privind Visa Waiver. MAI anunță când vor călători românii în SUA fără viză

Ministerul Afacerilor Interne a transmis, într-un comunicat de presă, că țara noastră este foarte aproape de momentul în care vizele pentru SUA vor fi ridicate. O ultimă analiză cu privire la includerea în programul Visa Waiver va avea loc la finalul lunii octombrie, iar condițiile pentru accedere sunt îndeplinite, în special condiția esențială de a avea o rată de refuz a vizelor sub 3%.

Visa Waiver

În foarte puțin timp, românii vor putea călătorii fără viză în Statele Unite ale Americii, după accederea României în Programul Visa Waiver (PVW) al SUA. Programul oferă cetățenilor țărilor incluse șansa să călătorească fără viză în Statele Unite pentru o perioadă de până la 90 de zile, în scop turistic sau de afaceri. Programul este gestionat de Departamentul pentru Securitate Internă al SUA (DHS), în consultare cu Departamentul de Stat.

Prin intermediul unui comunicat de presă, Ministerul de Interne a explicat, pe larg, care au fost pașii realizați alături de MAE până în acest moment și ce urmează pentru ca România să fie parte a programului de vize.

Accederea României în programul Visa Waiver presupune îndeplinirea unor criterii stricte legate de securitate, contraterorism, schimb de informații, imigrație, documentele de călătorie și de identitate, precum și un proces de screening riguros al călătorilor. Aceste criterii sunt cuprinse într-un Plan de Acțiune, în cadrul căruia MAI a îndeplinit o serie de operațiuni și obiective esențiale pentru realizarea PVW”, se arată în comunicatul citat.

Citește și: Visa Waiver 2024. Data OFICIALĂ de la care românii pot călătorii în SUA fără viză

„Printre principalele operațiuni și obiective îndeplinite de MAI în cadrul PVW se numără:

Încheierea Parteneriatului pentru Securizarea Frontierei (EBSP) cu SUA:

În colaborare cu DHS, MAI a stabilit un parteneriat ce permite schimbul automatizat de date și informații în timp real, facilitând astfel verificările la frontieră, investigarea infracțiunilor și prevenirea criminalității. Implementarea acestui parteneriat a presupus conceperea, redactarea, negocierea, încheierea unui Aranjament de punere în aplicare între MAI și DHS în ianuarie 2024, devenind operațional din septembrie 2024. Acest parteneriat oferă acces la baza de date DHS, care conține peste 285 de milioane de identități, facilitând identificarea și prevenirea amenințărilor de securitate.

Implementarea programului Automated Targeting System – Global (ATS-G):

MAI a adoptat programul ATS-G la nivelul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, un instrument avansat pentru screening-ul călătorilor și detectarea persoanelor cu risc de securitate ridicat. Acest sistem va permite României să identifice și să prevină mai eficient amenințările la adresa securității naționale, fiind pe deplin funcțional din septembrie/octombrie 2024.

Consolidarea integrității procesului de eliberare a documentelor de călătorie:

MAI a implementat modificări legislative pentru a limita eliberarea pașaportului temporar și pentru a promova utilizarea pașaportului electronic, cu un nivel superior de securitate. În urma acestor modificări, numărul cererilor de pașapoarte temporare a scăzut semnificativ, contribuind la îndeplinirea criteriilor de securitate necesare pentru accederea în PVW.

Introducerea biometriei în procesul de acordare a cetățeniei române:

În colaborare cu Ministerul Justiției, MAI a implementat prelevarea datelor biometrice ale solicitanților de cetățenie română și introducerea unui card de cetățenie română, sporind astfel integritatea procesului de acordare/redobândire a cetățeniei.

Intensificarea cooperării polițienești cu SUA:

Pentru a consolida relația de cooperare în domeniul aplicării legii, MAI a inițiat un Memorandum de Cooperare cu autoritățile americane pentru crearea unei Unități de Investigații Criminale Transfrontaliere, cu scopul de a combate infracțiunile transfrontaliere și traficul de migranți.

Reducerea ratei de refuz a vizelor:

În cadrul campaniei guvernamentale de reducere a ratei de refuz a vizelor, MAI a alocat resurse semnificative și a dezvoltat un sistem de programare eficient pentru personalul propriu, contribuind astfel la atingerea unei rate de refuz sub 3%, criteriu esențial pentru accederea în PVW.

Vizite de evaluare și consultări cu autoritățile americane:

Progresul României în îndeplinirea criteriilor a fost evaluat în cadrul mai multor vizite și consultări bilaterale la nivel înalt cu reprezentanții DHS și Departamentul de Stat american, cele mai recente având loc în iunie 2024. Următoarea evaluare finală este programată pentru sfârșitul lunii octombrie 2024.

Demersurile Ministerului Afacerilor Interne au avut drept scop și au contribuit în mod semnificativ la îndeplinirea criteriilor pentru accederea României în Programul Visa Waiver al SUA. Acțiunile desfășurate la nivelul MAI, precum și colaborarea strânsă cu Ministerul Afacerilor Externe și cu partenerii americani, ne aduc mai aproape de momentul în care cetățenii români vor putea călători fără viză în Statele Unite.

Ministerul Afacerilor Interne rămâne dedicat continuării acestui proces și va menține dialogul și cooperarea cu partenerii instituționali din România și cu partenerii americani pentru a finaliza cu succes aderarea României la Programul Visa Waiver”, transmite MAI.

Citește și: Românii sunt tot mai aproape de data la care vor călători în SUA fără viză. Noi detalii despre Programul Visa Waiver 2024

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult