- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Decizie pentru proprietarii de apartamente. Românii își vor putea consolida și reabilita mai ușor locuințele în cazul unui cutremur

21 Jul, 13:55 • Lupu Alexandra
O nouă lege în România. Proprietarii își vor putea consolida mai ușor locuințele în caz de cutremur. Iată mai multe informații.
Decizie pentru proprietarii de apartamente. Românii își vor putea consolida și reabilita mai ușor locuințele în cazul unui cutremur

Veste pentru proprietarii de apartamente! Românii își vor putea consolida și reabilita mai ușor locuințele în caz de cutremur, informează antena3.ro.

O nouă lege care vizează locuințele

Legea așteptată de mulți români a fost promulgată. Proprietarii își vor putea consolida și reabilita mai ușor locuințele în caz de cutremur. Inițiatorii legii au menționat că, până la ora actuală, cadrul biocratic mai mult i-a încurcat pe proprietari, decât să-i ajuge să-și consolideze locuințele. Unul dintre inițiatori a precizat că legea include mai multe măsuri de sprijin pentru români.

Citește și: Fără precedent. A vrut să crească vaci într-un apartament de la etajul 5 al unui bloc. „Vitele omului nu s-au gândit niciodată că vor locui într-o zi la bloc”

„A fost eliminată regula absurdă a unanimității. De acum înainte, ca în orice democrație, decizia de a locui într-o clădire protejată – adică, de a începe reabilitarea sau consolidarea unei clădiri — se va lua de către jumătate plus unu dintre proprietari. Nimeni nu are dreptul să pună în pericol viața altcuiva.

A fost scăzută de la 25 de ani la 5 ani perioada de la care poate fi înstrăinată o locuință reabilitată, fără a rambursa costurile lucrărilor. Nu contează cine e proprietar, atâta vreme cât acea locuință este mai rezistentă și mai pregătită de cutremur”, explică inițiatorul.

De asemenea, inițiatorii au implementat un mecanism de sprijin pentru inițiativele proprii. Acest lucru se întâmplă în condițiile în care statul prioritizează instituțiile publice, spitalele și unitățile de învățământ.

„Concret, proprietarii sau asociațiile din clădirile încadrate la risc seismic 1 și 2 vor avea posibilitatea să obțină credite de reabilitare seismică garantate de stat pentru lucrările de reabilitare. Au fost scutite de orice taxe de timbru, tarife, comisioane sau cauțiuni toate acțiunile în justiție efectuate de autoritățile publice pentru demararea lucrărilor”, precizează inițiatorii.

Locuințe
Locuințe

Toate instituțiile publice vor fi obligate să acorde autorităților locale sprijin și informațiile necesare pentru demararea procedurilor de reabilitare și consolidare. În România, oamenii nu se mai înghesuie să devină proprietari. Tinerii nu mai sunt atât de preocupați de achiziționarea unei locuințe.

Principalul motiv se referă la lipsa banilor. În 2021, peste 95% dintre români dețineau o locuință proprie. La nivel european, statul român are cei mai mulți proprietari. Prețurile de pe piața imobiliară au crescut, așa cum se întâmplă și în cazul dobânzilor. Din acest motiv, românii nu se mai grăbesc să devină proprietari.

Te-ar putea interesa și: Străinii preferă apartamentele și vilele din Pipera! Care este motivul pentru care zona aceasta imobiliară a explodat

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci