Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a anunțat că alimentele procesate în România vor avea un adaos comercial plafonat. Această măsură a fost discutată cu retailerii și procesatorii din țară, dar nu a fost stabilit un termen precis pentru implementare, potrivit capital.ro.
Proiectul de lege care va reglementa acest plafon va fi lansat în curând în dezbatere publică, urmând să fie supus aprobării. Barbu a explicat că inițiativa trebuie să parcurgă procedurile legale necesare, inclusiv obținerea avizelor de la Consiliul Legislativ și alte ministere relevante, afectând astfel zeci de mii de produse procesate disponibile pe piața românească.
„Toate produsele care sunt procesate în România vor avea adaos comercial plafonat, printr-o OUG. Mai avem o discuţie cu retailerii şi procesatorii, nu au un termen când va intra în vigoare. Vorbim de zeci de mii de produse cu adaos plafonat. (…) OUG e finalizată 90%. Decizia este una corectă, pentru că se vede o scădere a preţurilor produselor incluse în lista celor cu adaos plafonat, schimbare importantă pentru consumatori.
Zahărul, faţă de anul trecut, când a fost introdus adaosul plafonat, a scăzut cu 24%. Era 10-11 lei, acum găsim cu 5,5 lei în magazin. Actul normativ de plafonare a adaosurilor comerciale pentru unele produse agricole şi alimentare a intrat în vigoare de la 31 martie 2024 şi e valabil până la 31 decembrie 2024, conform OUG 67/2023.
Decizia a fost bună pentru întreg lanţul, deoarece, din datele sale, retailerii şi procesatorii au un profit mai mare acum, iar vânzarea alimentelor de baza cu adaos plafonat a crescut cu 50%”, a anunțat oficialul român.
Te-ar mai putea interesa și: Banii intră în conturi! Anunțul bombă al Guvernului pentru români, începând cu 16 octombrie!
foto: Guvernul României
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat că nu poate oferi un termen exact pentru implementarea ordonanței de urgență care va plafona adaosul comercial la alimentele procesate, subliniind necesitatea transparenței în acest proces. El a explicat că ordonanța trebuie să obțină avize de la Consiliul Legislativ și să fie aprobată de mai multe ministere, inclusiv Ministerul de Finanțe, Ministerul Economiei și Ministerul Justiției, ceea ce implică respectarea unor proceduri legale complexe.
„Nu pot să vă dau un termen exact pentru că trebuie să stea în transparenţă. Sunt anumite proceduri legale, trebuie să luăm aviz de la Consiliul Legislativ, sunt foarte multe avize care trebuie luate pe această ordonanţă. Trebuie să treacă pe la toate ministerele: Ministerul de Finanţe, Ministerul Economiei, Ministerul Justiţiei”, a răspuns el, după ce a fost întrebat când va intra în vigoare OUG privind plafonarea adaosului comercial la alimentele procesate.
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, intenționează să convingă retailerii, procesatorii și fermierii din România de beneficiile ordonanței de urgență (OUG) care va plafona adaosul comercial la diverse produse, argumentând că această măsură nu va destabiliza piața agroalimentară. Barbu a menționat că, în trecut, analiștii și retaileri au prezis o penurie de alimente în urma unei măsuri similare, dar efectele pozitive au fost confirmate de Consiliul Concurenței, care a raportat o dublare a vânzărilor și o scădere a inflației în sectorul agroalimentar de la 10,8%-10,9% la aproximativ 4,5%.
„Proiectul de ordonanţă este finalizat în proporţie de 90%, în prezent fiind nevoie ca retailerii şi procesatorii să mai facă o evaluare pe anumite produse.
În prezent retailerii şi procesatorii trebuie să mai aducă o evaluare pe anumite produse. Sunt convins că voi avea puterea, ca ministru al Agriculturii, să-i conving că redresarea industriei alimentare şi această ordonanţă pe care vrem să o dăm face parte din pachetul general de procesare în România. (…) Voi încerca să conving sistemul de retail din România, procesatorii din România şi fermierii din România că această ordonanţă este una benefică pe întreg lanţul agroalimentar. piaţa nu va fi destabilizată după plafonarea adaosului comercial la mii de produse.
Nu mă tem deloc că piaţa va fi destabilizată, pentru că atunci când Ministerul Agriculturii a pus în transparenţă prima ordonanţă, foarte mulţi analişti economici, foarte mulţi retaileri, spuneau că va fi penurie de alimente, că această ordonanţă nu-şi va produce efectele, însă aceasta a produs efecte, lucru spus de către Consiliul Cncurenței.
Mai mult de atât s-a dublat vânzarea acestor produse, inflaţia în România în sistemul agroalimentar era undeva la 10,8 – 10,9%, iar în momentul de faţă este la aproape 4,5%”, a anunțat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu.
Potrivit datelor disponibile, profitul retailerilor și procesatorilor din România a crescut comparativ cu perioada în care ordonanța de urgență (OUG) privind plafonarea adaosului comercial nu era în vigoare. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat că va realiza o analiză a profitabilității acestor entități la finalul exercițiului financiar, pentru a evalua impactul măsurii asupra ambelor categorii.
„Din datele pe care le deţine profitul retailerilor şi cel al procesatorilor a crescut faţă de anul în care nu era în vigoare ordonanţa privind plafonarea. O să fac la închiderea exerciţiului financiar o analiză a profitabilităţii procesatorilor, dar şi a retailerilor care au fost integraţi în ordonanţa privind plafonarea adaosului comercial.
Din datele pe care le am (…) pot să vă spun că au un profit mai mare atât retailerii cât şi procesatorii, faţă de anul în care nu era introdusă această plafonare a adaosului comercial”, a explicat oficialul român.
Te-ar mai putea interesa și: Guvernul României, învăluit în mister. Secrete despre bugetul pe 2025