- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Declaraţia 216, care trebuie depusă de proprietarii de case şi maşini scumpe, nu există pe site-ul ANAF la o lună şi jumătate de când Ordinul a apărut în Monitorul Oficial

27 Aug, 22:38 • Stefan Simion
Proprietarii de case și mașini de valoare mare au obligația să depună la ANAF Declarația 216. Termenul de depunere este 30 septembrie pentru autoturisme, respectiv 31 decembrie 2024 pentru locuinţe.
Declaraţia 216, care trebuie depusă de proprietarii de case şi maşini scumpe, nu există pe site-ul ANAF la o lună şi jumătate de când Ordinul a apărut în Monitorul Oficial

Deși ordinul este publicat în Monitorul Oficial de o lună și jumătate, mai exact de pe 9 iulie, formularul nu este încă disponibil pe site-ul Administrației Fiscale. Surse din Ministerul Finanțelor au dezvăluit, pentru hotnews.ro, că Declaraţia 612 a fost finalizată abia săptămâna trecută de Centrul Național de Informații Financiare (CNIF), iar acum este în faza de testare.

Cine trebuie să completeze Declaraţia 216

Taxa pe lux este obligatoriu a fi plătită de către cei care deţin un autoturism a cărui valoare de achiziţie depășește 75.000 euro. Atenţie! Impozitul se plăteşte pentru diferenţa care depăşeşte 75.000 de euro.

  • Pentru o maşină care a costat 100.000 de euro, impozitul se calculează la 25.000 de euro (100.000 valoarea maşinii – 75.000 suma de la care începe impozitarea) şi va fi 75 de euro pe an;
  • Pentru o maşină care a costat 80.000 de euro, impozitul se calculează pentru diferenţa dintre 80.000 (valoarea maşinii) şi 75.000 (suma de la care se începe impozitarea). Deci impozitul se calculează pentru 5.000 de euro şi va fi 15 euro;
  • În fine, dacă deţii un autoturism care a costat 200.000 de euro, impozitul se calculează pentru diferenţa dintre 200.000 – 75.000, adică pentru 125.000 euro şi va fi 375 de euro.

Nu scapă de plata taxei pe lux nici firmele care şi-au achiziţionat maşini care depăşesc 75.000 de euro.

Citeste si Peste 15.000 de notificări automate de la ANAF, într-o singură zi, către contribuabilii care nu și-au depus rapoartele fiscale sau au depus rapoarte incomplete

ANAF anunţă că, pentru mașini, Declaraţia 612 trebuie depusă (şi taxa plătită) până la 30 septembrie 2024. În cazul locuinţelor, termenul pentru depunere și plată este 31 decembrie 2024 și se aplică pentru proprietățile care au o valoare de peste 2,5 milioane lei.

Declaraţia 216

Cum se completează Declaraţia 216

Iată cum trebuie completat acest formular:

Secţiunea 1 „Date privind impozitul special pe bunurile imobile”

Se generează câte o secţiune pentru fiecare clădire rezidenţială.

Litera A „Date privind bunul imobil”

Rd. 1 „Adresa imobilului” – se completează adresa clădirii rezidenţiale.

Rd. 2 „Număr cadastral” – se înscrie, în mod obligatoriu, numărul cadastral al clădirii rezidenţiale, în situaţia în care pentru respectiva clădire există număr cadastral atribuit de către Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.

Rd. 3 „Cota de deţinere” – se completează cota-parte deţinută din imobil.

Litera B „Date privind impozitul datorat”

Rd. 1. „Valoarea impozabilă a clădirii rezidenţiale” – se înscrie suma reprezentând valoarea impozabilă, calculată potrivit art. 457 din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, şi comunicată de organul fiscal local.

Rd. 2. „Plafonul neimpozabil” – se înscrie suma de 2.500.000 lei, reprezentând plafon neimpozabil, potrivit legii.

Rd. 3. „Baza de impozitare” – se înscrie suma rezultată prin aplicarea cotei de deţinere asupra diferenţei pozitive dintre valoarea impozabilă a clădirii rezidenţiale (rd. 1) şi plafonul neimpozabil (rd. 2).

Rd. 4. „Impozitul datorat” – se înscrie suma rezultată prin aplicarea cotei de 0,3% asupra valorii înscrise la rd. 3.

Citeste si Blocaje și erori peste erori la sistemul e-Factura. Ce recomandă ANAF

Secţiunea 2 „Date privind impozitul special pe bunurile mobile”

Se generează câte o secţiune pentru fiecare autoturism.

Litera A „Date privind bunul mobil”

Rd. 1. „Numărul de identificare al autoturismului” – se înscrie numărul de identificare al autoturismului (numărul de identificare este înscris în cartea de identitate a vehiculului/ certificatul de înmatriculare dar se regăseşte şi pe alte documente, precum şi poansonat pe diferite componente ale autoturismului).

Rd. 2. „Anul în care a avut loc predarea-primirea autoturismului” – se înscrie anul în care autoturismul a intrat în proprietatea contribuabilului.

Litera B „Date privind impozitul datorat”

Rd. 1. „Valoarea de achiziţie a autoturismului” – se înscrie suma reprezentând costul de achiziţie/preţul autoturismului.

Rd. 2. „Plafonul neimpozabil” – se înscrie suma de 375.000 lei, reprezentând plafon neimpozabil, potrivit legii.

Rd. 3. „Baza de impozitare” – se înscrie suma reprezentând diferenţa pozitivă dintre valoarea de achiziţie a autoturismului (rd. 1) şi plafonul neimpozabil (rd. 2).

Rd. 4. „Impozitul datorat” – se înscrie suma rezultată prin aplicarea cotei de 0,3% asupra valorii înscrise la rd. 3.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult