Unul dintre scopurile acestei declaraţii de interese este interzicerea meditaţiilor contra cost pentru copiii de la clasă. Potrivit art. 2, alin 1, declaraţia de interese este „documentul scris, redactat pe propria răspundere, prin depunerea căruia cadrul didactic de predare confirmă că asigură echitate şi obiectivitate în activitatea de predare-învăţare-evaluare şi că nu desfăşoară activităţi de pregătire suplimentară contra cost pentru elevii de la clasa/clasele la care este încadrat în anul şcolar în curs”.
Profesorii au obligația de a completa declaraţia de interese până la data de 31 decembrie a fiecărui an. În cazul în care cadrul didactic este angajat după 31 decembrie, acesta va completa şi va depune declaraţia în termen de 5 zile de la angajare. Declaraţiile vor fi, apoi, verificate de către responsabili desemnaţi de conducerea unităţii de învăţământ. dacă se constată neconcordanțe, profesorii vor fi notificați, iar în 30 de zile au orbligația de a face rectificările care se impun.
În cazul depășirii termenului de 30 de zile sau în cazul nedeclarării activităţilor de pregătire în particular cu elevii, cadrele didactice vor primi sancţiuni disciplinare, iar în cele din urmă li se vor desface contractele de muncă.
Aceste declarații de interese au stârnit indignare în rândul cadrelor didactice. Liderul sindical Laviniu Lăcustă este de părere că declarația în forma aceasta este umilitoare pentru că se pleacă de la premisa că profesorii sunt de rea-credință.
„Această declaraţie este, din punctul nostru de vedere, una abuzivă, care pleacă de la nişte premise false. Sunt persoane care consideră că este o nedreptate, un abuz care pleacă de la prezumţia de rea-credinţă a cadrelor didactice şi nu de la prezumţia de bună-credinţă sau de nevinovăţie, aşa cum ar fi normal”, a declarat Laviniu Lăcustă, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) Iaşi, pentru Ziarul de Iași
Și profesoara de matematică Mihaela Popa, fost secretar de stat în Ministerul Educaţiei, este de părere că declaraţia de interese adaugă o umilinţă inutilă, generată de lipsa de încredere a Ministerului Educaţiei în corpul didactic.
Citeste si Salariul pe care îl va avea un profesor debutant, din iunie. Ligia Deca a prezentat noile calcule
„Faptul că profesorii nu trebuie să predea în particular elevilor de la clasă este un lucru foarte bun. Din păcate, atât de joasă este încrederea în cadrul didactic, pe care o transmite şi Ministerul Educaţiei părinţilor. Mie mi se pare o umilinţă, însă şi profesorii probabil că au o oarecare vină, pentru că au acceptat să facă meditaţi cu elevii de la clasă”, crede Mihaela Popa.
Pe de altă parte, aceasta crede că s-a ajuns în această situație tot din cauza profesorilor care au acceptat să îşi pregătească în particular elevii.
„Un cadru didactic nu trebuie să ia bani de la copil pentru a-l pregăti separat, atât timp cât el este la şcoală profesorul lui. Adică, tu reuşeşti să îl faci să ştie acasă ceea ce nu vrei să îl înveţi la şcoală, ceea ce mi se pare incorect, şi de aceea cred că pentru liniştea părinţilor e foarte bine. Pentru integritatea unui profesor nu este atât de bine, dar s-a ajuns aici şi din greşeala profesorilor. Însă, e o umilinţă clară pentru cei care nu fac acest lucru”, a adăugat profesoara.