- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Declinul demografic este adevărata criză! Deputatul PNL, Robert Sighiartău, a propus un pachet legislativ pentru a susține creșterea natalității

10 Mar, 15:32 • Cornel Ghimeșan
În România, declinul demografic reprezintă o adevărată problemă. În acest sens, Robert Sighiartău, deputat PNL, a propus un pachet legislativ amplu prin care ar putea fi combătut acest fenomen problematic.
Declinul demografic este adevărata criză! Deputatul PNL, Robert Sighiartău, a propus un pachet legislativ pentru a susține creșterea natalității

Anual, România pierde echivalentul unui oraș de mărimea Piteștiului, iar estimările pentru viitor sunt tragice. Numărul locuitorilor din România va scădea la aproximativ 14 milioane de locuitori. Așteptările sunt cât se poate de sumbre, iar acest lucru ar trebui să ne ofere un imbold pentru a ne mobiliza în lupta împotriva combaterii declinului demografic. În acest sens, deputatul PNL, Robert Sighiartău, alături de alți colegi parlamentari, au depus un proiect de lege care are trebui prin diverse facilități să stopeze acest fenomen.

Citește și: 7.500 de dolari de la guvern pentru fiecare copil familiilor care se mută din Capitală. Ţara care vrea să rezolve criza demografică

„Am pregătit cel mai amplu pachet legislativ pentru combaterea declinului demografic, care cuprinde inițiative pentru sprijinirea familiilor, încurajarea natalității și protejarea copiilor.”, a scris pe pagina sa de Facebook, deputatul PNL

Acest fenomen, de reducere a populației, duce la îmbătrânirea accelerată a societății și la dificultăți de adaptare. Această situație duce, de asemenea, la scăderea forței de muncă și a numărului de contribuabili, ceea ce automat duce la scăderea veniturilor bugetare. Simultan este remarcată o creștere a cheltuielilor în domeniul sănătății. Cu alte cuvinte, costurile vor fi din ce în ce mai mari, iar veniturile vor scădea semnificativ. Pe termen lung, acest lucru va duce la diminuarea influenței politice și economice a României la nivel internațional.

În luptă împotriva declinului populației, a fost propus un pachet legislativ amplu care cuprinde mai multe soluții în acest sens. Acestea vizează sprijinirea familiilor, încurajarea natalității și protejarea copiilor.

În primul rând, una dintre propuneri vizează reducerea taxelor în funcție de numărul membrilor unei familii. Așadar, o familie mai numeroasă, va beneficia de impozite mai mici.

„Alături de colega mea, Maria-Daniela Calista și cu susținerea parlamentarilor PNL, am inițiat o propunere legislativă ce va avea impact pozitiv major asupra tinerelor familii din România. Vizăm deduceri personale din venitul net lunar din salarii pentru acei contribuabili care au persoane în întreținere. Astfel, contribuabilii care au una, două sau trei persoane în întreținere – soție, copii, rude – vor beneficia de deduceri egale cu valoarea corespunzătoare unuia, a două, respectiv trei salarii de bază minim brut garantate în plată pe anul respectiv.

Pentru cei ce au patru sau mai multe persoane în întreținere, deducerea va fi valoarea a patru salarii minime. Aceasta este o măsură care poate reduce povara financiară pentru familiile cu mai mulți copii și poate sprijini creșterea și dezvoltarea sănătoasă a acestora. Proiectul a fost depus în 23 martie 2022 la Senatul României.”, a scris Robert Sighiartău în proiectul legislativ.

Un alt aspect pe care acesta îl aduce în discuție este masa caldă pentru școlari. Deputatul PNL a subliniat faptul că foarte mulți părinți nu își pot permite să plătească separat masa copiilor, iar acest lucru i-ar putea determina pe cei care își doresc să aibă un copil să amâne decizia sau să renunțe de tot la ea, ceea ce duce în prezent la declinul demografic accentuat.

„Proiectul de lege pentru asigurarea mesei calde în învățământul preșcolar este o inițiativă importantă pentru a sprijini familiile cu copii și pentru a încuraja frecventarea timpurie a școlii. Este vorba despre asigurarea unei mese calde în creșele și grădinițele de stat, particulare sau confesionale, astfel încât toți copiii să beneficieze de acest avantaj. În prezent, mulți părinți nu își permit să plătească separat masa zilnică a copiilor la creșele și grădinițele de stat sau private, ceea ce îi privează pe copiii lor de o educație preșcolară de calitate.

În acest sens, proiectul de lege prevede acordarea unei mese calde în valoare de 15 lei/zi, sumă care va fi indexată anual cu rata inflației, pentru toți copiii din școlile și grădinițele acreditate ori autorizate. Proiectul poate contribui la îmbunătățirea nutriției copiilor noștri și dezvoltarea lor viitoare. De asemenea, acest proiect poate reduce povara financiară a familiilor cu copii, încurajând astfel și creșterea natalității.”, mai arată documentul.

Robert Sighiartău a mai punctat un aspect important și anume faptul că familiile monoparentale ar trebui susținute suplimentar, propunând dublarea alocațiilor pentru aceștia. Astfel, declinul demografic ar putea fi combătut, dat fiind că persoanele care își propun să aibă un copil, deși sunt singure, ar putea să devină mai curajoase în acest sens.

„Singur nu înseamnă fără ajutor! În cadrul Campaniei #ViațăpentruRomânia, am propus dublarea nivelului alocațiilor pentru familiile monoparentale. În situația unui singur părinte care îngrijește un copil, nivelul va fi în jur de 220 lei, la doi copii, alocația pentru familie va fi de 430-450 lei, la trei copii, alocația pentru familie va urca la 640-670 lei, iar la patru sau mai mulți copii în îngrijirea unui singur părinte, alocația pentru familie va fi între 850-899 lei.”, mai arată proiectul.

Cum combatem declinul demografic

Proiectul mai face referire și la transportul în siguranță al copiilor, pentru care s-au luat măsuri concrete. Astfel, copii ar urma să beneficieze de curse școlare gratuite, pentru a fi în siguranță.

„Pentru că siguranța copiilor noștri este o prioritate, am luat măsuri concrete pentru a facilita transportul în siguranță al elevilor din învățământul primar la școală. Legea 249/2021, inițiativă legislativă susținută în campania noastră #ViațăpentruRomânia, prevede că din anul școlar 2022/2023, elevii din învățământul primar de stat, particular sau confesional, din orașele și municipiile României, vor beneficia de curse școlare gratuite.

Acest proiect de lege are un impact major asupra vieții copiilor noștri și asupra comunităților din care aceștia fac parte. Reducem presiunea pe timpul părinților, contribuim la decongestionarea traficului, iar copiii vor fi transportați în condiții de siguranță, fără riscul de a fi expuși la pericolele străzii. Este important să subliniem că această inițiativă legislativă vine în sprijinul familiilor cu venituri reduse, care nu își pot permite să plătească transportul copiilor la și de la școală. Bugetul de stat va acoperi cheltuielile pentru aceste curse școlare, prin transfer către unitățile administrativ-teritoriale. Astfel, asigurăm accesul egal la educație și contribuim la reducerea inegalităților sociale.”, se mai arată în propunerea legislativă.

O propunere interesantă este și programul „Kiss & Go”, care presupune delimitarea une zone special concepute, în care părinții vor putea staționa pentru un timp limitat, în apropierea școlilor, pentru a lăsa sau pentru a prelua copiii.

„Programul Kiss & Go este o inițiativă menită să îmbunătățească siguranța rutieră a copiilor și să reducă aglomerația în trafic din jurul școlilor. Programul este conceput pentru a oferi familiilor un spațiu sigur și convenabil pentru a ridica sau lăsa copiii. Zona Kiss & Go este o zonă de oprire pe termen scurt, în care șoferii au permisiunea să oprească și să staționeze pentru o perioadă scurtă de timp – nu mai mult de două minute – în timp ce elevul coboară sau urcă în mașină, astfel încât copiii să poată merge între mașină și școală în siguranță.

Programul este implementat de consiliul local. Zona funcționează în timpul orelor de vârf, permițând părinților să staționeze în mașini timp de până la două minute în imediata apropiere a școlii. Această zonă nu este un loc de parcare, iar amenzi și puncte de penalizare se aplică dacă șoferul părăsește vehiculul nesupravegheat. În momentul de față, astfel de zone sunt implementate sporadic, dar se impune generalizarea acestei practici, care s-a dovedit utilă și eficientă.”, a mai explicat Robert Sighiartău în proiect

Acesta a mai adus în discuție definirea clară a conceptului de familie numeroasă, astfel încât, ulterior aceștia să poată beneficia de carduri de reducere și de pachete de sprijin.

„Am susținut și promovăm în continuare inițiativa lui Matei Dobrovie de recunoaștere socială a familiilor numeroase şi de definire a acestora în legislație, după modelul altor state europene precum Spania, Franța şi Belgia. Credem că ea rămâne relevantă și valoroasă, mai ales în contextul unei crize în continuă desfășurare, cea a declinului demografic.

Inițiativa are ca scop sprijinirea familiilor mai vulnerabile prin definirea pentru prima dată în România a conceptului de „familie numeroasă” și oferirea de beneficii și facilități prin intermediul unui card public emis de către administrația publică sau prin intermediul unui card privat oferit de către parteneri privați. Aceste beneficii și facilități pot include tichete de reducere pentru achiziționarea de mașini cu mai mult de cinci locuri, reduceri sau gratuități la medicamente și la articole pentru copii și alte avantaje similare.

Proiectul de lege propune introducerea unor condiții obligatorii pentru a beneficia de facilitățile oferite, printre care: cel puțin unul dintre părinți trebuie să aibă un loc de muncă și să se ocupe de îngrijirea și supravegherea a cel puțin trei copii, să aibă capacitate deplină de exercițiu; condiția vârstei maxime de 18 ani (sau cel mult 21 de ani în cazul continuării studiilor) pentru cei trei copii care fac parte din familia numeroasă, împreună cu condiția școlarizării obligatorii a copiilor și restricții clare privind numărul de absențe permise. Măsura are ca scop și prevenirea abandonului școlar al copiilor din familiile numeroase din cauza cheltuielilor crescute.

Aceste proiecte și măsuri nu sunt singurele pârghii în politicile de redresare demografică. În Campania #ViațăpentruRomânia am propus și vom propune mai multe inițiative complementare. Toate acestea sunt prime măsuri ce trebuie să facă parte dintr-o lungă campanie care să vizeze politici directe și indirecte de stimulare a natalității pentru că viitorul României este în joc.”, mai arată propunerea legislativă.

Alte articole: Mircea Geoană:„Nu este de mirare că elita intelectuală alege să se împlinească profesional în altă ţară. Asistăm la un cataclism demografic”

Urmărește Daily Business pe Google News
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult
Alte articole
Polonia amenință că îl va aresta pe Netanyahu dacă participă la comemorarea de la Auschwitz din ianuarie 2025
Polonia amenință că îl va aresta pe Netanyahu dacă participă la comemorarea de la Auschwitz din ...
Fiul unui cunoscut milionar din București a înjunghiat un tânăr din cauza unei datorii. Bărbatul a fost reținut de oamenii legii
Fiul unui cunoscut milionar din București a înjunghiat un tânăr din cauza unei datorii. Bărbatul ...
Turcia anunță o creștere cu 30% a salariului minim, care ajunge la 630 de dolari din 2025
Turcia anunță o creștere cu 30% a salariului minim, care ajunge la 630 de dolari din 2025
7 sfaturi pentru un păr sănătos în sezonul rece. Cum să îngrijești părul toamna și iarna
7 sfaturi pentru un păr sănătos în sezonul rece. Cum să îngrijești părul toamna și iarna
Bulgaria se apropie de îndeplinirea ultimului criteriu pentru aderarea la zona Euro
Bulgaria se apropie de îndeplinirea ultimului criteriu pentru aderarea la zona Euro
O țară din Uniunea Europeană reintroduce serviciul militar obligatoriu, în fața amenințării rusești
O țară din Uniunea Europeană reintroduce serviciul militar obligatoriu, în fața amenințării rusești
Un avion de pasageri care zbura din Azerbaijan spre Rusia s-a prăbușit în Kazahstan. Au fost identificați numai 12 supraviețuitori, din 72 de persoane
Un avion de pasageri care zbura din Azerbaijan spre Rusia s-a prăbușit în Kazahstan. Au fost identificați ...
MApN respinge informațiile conform cărora o rachetă rusească a intrat în spațiul aerian al României
MApN respinge informațiile conform cărora o rachetă rusească a intrat în spațiul aerian al României
Lista punctelor de trecere a frontierei care se închid de la 1 ianuarie 2025, când România aderă complet la spațiul Schengen
Lista punctelor de trecere a frontierei care se închid de la 1 ianuarie 2025, când România aderă ...
Mesajul de Crăciun al lui Nicușor Dan: „Suntem prea mulţi oameni buni în România ca să nu reuşim. Crăciun fericit tuturor!”
Mesajul de Crăciun al lui Nicușor Dan: „Suntem prea mulţi oameni buni în România ca să nu reuşim. ...
Mesaje de Crăciun 2024. Cele mai ingenioase urări pe care să le faceți familiei, prietenilor sau colegilor
Mesaje de Crăciun 2024. Cele mai ingenioase urări pe care să le faceți familiei, prietenilor sau ...
Iarna își arată colții! Cum va fi vremea până pe 20 ianuarie. Surprize mari în prognoza meteo!
Iarna își arată colții! Cum va fi vremea până pe 20 ianuarie. Surprize mari în prognoza meteo!
Moneda românească de 25 de ani care te face mai bogat cu mii de lei. A ajuns să se vândă mai scump decât un iPhone de ultima generație
Moneda românească de 25 de ani care te face mai bogat cu mii de lei. A ajuns să se vândă mai scump ...
Care e cea mai populară melodie de Crăciun din toate timpurile. A luat și un premiu Oscar
Care e cea mai populară melodie de Crăciun din toate timpurile. A luat și un premiu Oscar
Metrorex, lovitură pentru călători. Scumpiri masive la abonamente și bilete, prima majorare după trei ani!
Metrorex, lovitură pentru călători. Scumpiri masive la abonamente și bilete, prima majorare după ...
Turta dulce care îți amintește de Crăciunul din copilărie. Ingredientul secret pe care să-l folosești
Turta dulce care îți amintește de Crăciunul din copilărie. Ingredientul secret pe care să-l folosești
Supărarea lui Pescobar: Paul Nicolau de la Taverna Racilor își taie cardul în fața urmăritorilor, punctând sfârșitul unei colaborări vechi!
Supărarea lui Pescobar: Paul Nicolau de la Taverna Racilor își taie cardul în fața urmăritorilor, ...
Buget iarnă 2024-2025. Iarna nu-i ca vara, cum te pregăteşti pentru a nu apela la împrumuturi
Buget iarnă 2024-2025. Iarna nu-i ca vara, cum te pregăteşti pentru a nu apela la împrumuturi