Prăbușirea unui gigant industrial românesc este o poveste de succes transformată într-un eșec răsunător, care ilustrează, atât dezvoltarea spectaculoasă a țării noastre, cât și declinul său. Procesul a fost lent și previzibil, conducând la pierderea locurilor de muncă pentru mii de oameni, potrivit bugetul.ro.
Te-ar putea interesa și: Un nou val de concedieri la un complex energetic din România. Peste 100 de angajați vor rămâne fără loc de muncă
foto: concedieri
Este vorba despre fabrica înființată la Brașov în anul 1925, sub numele IAR Brașov. În perioada interbelică, aceasta a fost renumită pentru producția de avioane, dar și în cel de-al Doilea Război Mondial.
După război,toate echipamentele au fost confiscate de forțele sovietice. Totuși, fabrica a rămas „în picioare”. În 1946, a fost redenumită Uzina Tractorul Brașov (UTB) și, în scurt timp, a devenit una dintre cele mai respectate companii din România, cunoscută internațional pentru tractoarele sale.
Produsele sale au fost exportate în toată lumea, de la America de Sud, Africa și Australia, până în Asia.
Succesul acesteia a început să erodeze imediat după Revoluția din 1989, unde fabrica a suferit un declin lent și a pierdut mii de angajați, urmând ca, 18 ani mai târziu, să intre în faliment.
Actualmente, pe terenul unde se afla fabrica, se află cel mai mare centru comercial din Transilvania, urmat de un ansamblu rezidențial care găzduiește aproximativ 7.000 de persoane. Investițiile din acest loc se anunță că vor continua.
Aceasta este o scurtă poveste despre fabrica din Brașov, care are o istorie de aproape 100 de ani, supusă unor încercări dezastruoase de distrugere a acesteia și renăscând din propria cenușă, precum un Phoenix veritabil.
Chiar dacă în prezent aceasta nu mai există, terenul pe care era construită este valorificat și se preconizează multe alte investiții în centrul comercial existent.
Te-ar putea interesa și: Lovitură puternică pentru o categorie de angajați! Guvernul anunță sute de concedieri în România