Companiile exprimă intenția de a angaja lucrători din afara Uniunii Europene pentru domenii precum producție în România, IT, logistică, HoReCa, agricultură, construcții, curierat, BPO/SSC și transport.
“În Ungaria pot fi aduşi muncitori străini în 30 – 45 de zile, iar la noi cel mai repede vin în cinci luni şi jumătate. Avem cazuri în care vin şi într-un an de zile.”, a declarat Romulus Badea, Patronatul Importatorilor de Forţă de Muncă din România, potrivit Ziarul Financiar.
”Pot să spun că cota de 100.000 de persoane nu va scădea. Sunt instituţii de profil care ar dori cumva să o lăsăm mai uşor cu importatul de forţă de muncă din diverse zone mai sensibile ale planetei.”, a adăugat Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în Ministerul Muncii, potrivit aceleiași surse, Ziarul Financiar.
Deși economia României se confruntă cu o perioadă mai dificilă, companiile locale rămân în căutarea forței de muncă pentru a acoperi diverse poziții, variind de la producție și IT, până la HoReCa, agricultură și construcții. Cu toate acestea, procesul de aducere a forței de muncă din țări non-UE se dovedește a fi o provocare dificilă, cu multe obstacole administrative și birocratice în cale.
În ciuda faptului că în România există aproximativ 5 milioane de persoane capabile care nu au un loc de muncă, companiile vor să exploreze posibilitatea aducerii de muncitori din afara Uniunii Europene. Această inițiativă poate părea surprinzătoare, dar este determinată de dificultățile în găsirea forței de muncă calificate și disponibile pe piața locală.
Astfel, firmele care doresc să aducă muncitori din Asia și-au intensificat eforturile în acest sens. În același timp, firmele de consultanță susțin aceste demersuri, argumentând că aducerea forței de muncă din afara UE poate contribui la acoperirea deficitului de personal calificat și la menținerea competitivității în diverse sectoare economice.
Lipsa de forță de muncă în anumite domenii determină angajatorii să dorească oameni din afara UE, în ciuda numărului semnificativ de persoane apte de muncă din țară care rămân fără ocupație. Cu toate acestea, procesul de aducere a muncitorilor din țări non-UE rămâne unul dificil, cu obstacole de natură administrativă și logistică.