Nu este nicio noutate faptul că ţara noastră oferă cele mai mici salarii din Uniunea Europeană. Totuşi, în mediul rural, se câştigă destul de bine ca zilier sau muncitor sezonier. Remuneraţia poate ajunge până la 500 de lei pe zi, scrie bugetul.ro
Cu toate astea, angajatorii găsesc foarte greu persoane dispuse să muncească şi, adesea, renunţă să mai caute. În general, cei pe care-i găsesc sunt persoane în vârstă. Cei care sunt încă în putere preferă să trăiască din ajutorul social.
Recent, pe un grup de Facebook destinat celor care vor să se mute la țară, un internaut a fost curios să afle cât se plăteşte o zi de muncă în agricultură. Postarea a strâns rapid zeci de comentarii, mulţi internauţi fiind în postura angajatorilor care nu au reuşit să găsească oameni la muncă.
În cele din urmă, aceştia fie au renunţat să mai caute, fie au apelat la rude apropiate în măsura în care acestea erau disponibile.
„Noi, în Dâmbovița, ne-am liniștit, nu mai căutăm, că știm că nu mai găsim. Îl convocăm pe fiu și vine când poate, de la oraș, să ne ajute. Unei vecine i s-au cerut 600 pentru tăiat lemne, pe o zi. Ea se aștepta la 300, i-a dat 500 și cetățeanul nemulțumit nu a mai venit și a doua zi”, relatează un fermier.
Un alt agricultor a povestit că, în unele părţi, zilierii primesc, pe lângă bani, mâncare, cafea, ţigări.
„Primesc mai mult de atât cei care mai au chef de muncă. 150 lei/zi, plus mâncare, cafea, bere, țigări. Doar berea și țigările și tot adaugă vreo 50 de lei la plata zilei”, spune internautul.
Citeste si Salariile imigranților, mai mari decât ale multor români. Cât câștigă în fiecare lună
Un alt fermier remarcă faptul că doar vârstnicii mai sunt dornici de muncă.
„250 lei în Bistrița Năsăud, dar nu mai găsești decât bieți pensionari care mai pot! Tineret nu ai să vezi! S-a mai motorizat! Parcele mari le lucreaza cu erbicid și tractoare! Dar cât e de frumos o mică grădină la țară cât se poate de bio! Bio e doar ce cultivi tu, atât cât se poate!”, relatează agricultorul.