- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Deficitul bugetar al României atinge cote alarmante! Ministerul Finanțelor lansează raportul, care răstoarnă previziunile economice!

26 Sep, 19:38 • Bugiu ⁠Ana Maria
Ministerul Finanțelor a publicat un raport privind situația economică pentru primul semestru. Deficitul bugetar al țării atinge cote alarmante.
Deficitul bugetar al României atinge cote alarmante! Ministerul Finanțelor lansează raportul, care răstoarnă previziunile economice!

Ministerul Finanțelor a publicat un raport privind situația economică și bugetară pentru primul semestru, subliniind un „derapaj major” de la ținta de deficit bugetar stabilită. Conform documentului, veniturile bugetare din primele șase luni au fost sub așteptările guvernului, ceea ce a determinat cererea de reducere a cheltuielilor bugetare, potrivit ziare.com.

Arieratele, adică plățile restante care depășesc 90 de zile, au ajuns la 470,8 milioane lei până la 30 iunie 2024, înregistrând o creștere de 38,5% față de aceeași dată din anul anterior. Soldul bugetului general consolidat pentru prima jumătate a anului 2024 s-a ridicat la 63,67 miliarde lei, echivalentul a 3,60% din PIB, ceea ce reprezintă 75,3% din ținta de deficit stabilită prin Legea nr. 417/2023.

Aceasta ilustrează un semnificativ derapaj de la obiectivele asumate.

Datoria guvernamentală conform metodologiei UE a ajuns la 51,4% din PIB, depășind ținta stabilită de lege. În structura datoriei, datoria internă a administrației publice a constituit 24,8% din PIB, în timp ce datoria externă a fost de 26,6% din PIB.

Te-ar mai putea interesa și: Marcel Boloș preconizează un deficit exploziv de 8%! Amnistia fiscală, o măsură fără garantii!

foto: deficit bugetar

Deficitul bugetar al României atinge cote alarmante! Ministerul Finanțelor lansează raportul, care răstoarnă previziunile economice!

Veniturile bugetului general consolidat au crescut în termeni nominali cu 13,5% față de anul anterior, iar ponderea acestora în PIB a crescut cu 0,5 puncte procentuale, de la 15,1% în semestrul I 2023 la 15,6% în semestrul I 2024.

În semestrul I din 2024, veniturile bugetului general consolidat s-au ridicat la 275,50 miliarde lei, înregistrând o creștere de 13,5% comparativ cu anul anterior, dar nereușind să atingă nivelul programat, cu un grad de realizare de 94%.

Cheltuielile bugetului general consolidat au crescut cu 21,2%, atingând 339,17 miliarde lei, ceea ce reprezintă 19,2% din PIB, cu un grad de realizare de 90,8%. Ponderea cheltuielilor în PIB a crescut cu 1,76 puncte procentuale față de 2023. Stocul plăților restante a ajuns la 2.727,7 milioane lei, o creștere de 42,4% față de anul anterior, majoritatea provenind din administrația locală. Arieratele au crescut și ele cu 38,5%, totalizând 470,8 milioane lei.

Cheltuielile pentru investiții au crescut semnificativ cu 41% față de 2023, în special pentru proiectele finanțate din surse interne, deși cheltuielile pentru proiectele din fonduri externe nerambursabile au scăzut ușor cu 2%.

„Totodată în cazul cheltuielilor bugetare se recomandă o reducere a ritmului accelerat înregistrat în prima parte a anului curent și o atenție deosebită în angajarea de noi cheltuieli precum și o analiză riguroasă a cheltuielilor programate în vederea identificării unor eventuale sume ce pot fi economisite astfel încât acestea să nu afecteze negativ soldul bugetar stabilit pentru anul 2024.

În lipsa unor măsuri bugetare adoptate de urgență, care să conducă la limitarea și diminuarea cheltuielilor bugetare pe perioada rămasă până la sfârșitul acestui an, există riscul major ca ținta de deficit asumată să fie depășită și să ajungă la un deficit de peste 6,9% din PIB, cu consecințe imediate asupra creșterii costurilor finanțării deficitului bugetar dar și asupra fondurilor alocate pentru investiții în cadrul Politicii de Coeziune cât și asupra fondurilor alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență”, scrie în raport.

În prima jumătate a anului 2024, s-a observat o creștere a consumului populației, susținută de majorarea veniturilor disponibile reale datorită creșterilor salariale și pensiilor, precum și de scăderea inflației.

Exporturile de bunuri și servicii au scăzut cu 3,3%, iar importurile au crescut cu 4%, ceea ce a dus la o contribuție negativă a exportului net la creșterea PIB, cu 3,5 puncte procentuale.

Deficitul comercial FOB-CIF a crescut la 15,1 miliarde euro, cu 1,8 miliarde euro mai mult decât în aceeași perioadă din 2023, fiind influențat în mare parte de schimburile intra-comunitare. Zona de petrochimie a fost responsabilă pentru aproape 43% din deficitul extern, cu pierderi de 6,4 miliarde euro, iar mărfurile manufacturate au contribuit cu un deficit de -3,2 miliarde euro.

În aceeași perioadă, investițiile străine directe au crescut cu 14,9%, atingând 3,22 miliarde euro, acoperind peste 26% din deficitul de cont curent.

Te-ar mai putea interesa și: Deficitul extern al României ar putea ajunge la 25 miliarde de euro în 2024