Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică și publicate marți, deficitul comercial al României în primele două luni ale anului 2024 a înregistrat o ușoară scădere față de aceeași perioadă a anului precedent. Cu toate acestea, cifrele nu pot fi ignorate, arătând o continuare a problemelor structurale în economia țării, transmite Agerpres.
În detaliu, deficitul comercial (FOB/CIF) pentru ianuarie și februarie a fost de 4,142 miliarde de euro, ceea ce reprezintă o reducere de 228,4 milioane euro (-5,2%) față de aceeași perioadă din 2023. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că numai în luna februarie 2024, deficitul comercial a atins 2,174 miliarde de euro, un semn al presiunilor în creștere asupra balanței comerciale.
Datele statistice arată că exporturile FOB pentru primele două luni din 2024 au totalizat 15,042 miliarde de euro, în timp ce importurile CIF au fost de 19,184 miliarde de euro. Acest lucru indică o scădere marginală de 0,1% în exporturi și o scădere mai semnificativă de 1,2% în importuri în comparație cu perioada similară a anului trecut.
Două categorii importante de produse au avut o pondere semnificativă în structura actuală pe care o are deficitul comercial. Astfel, în cea ce privește exporturile și importurile: mașini și echipamente de transport, care au reprezentat 47,3% din exporturi și 36,3% din importuri, și alte produse manufacturate, cu o pondere de 29,1% la export și 27,9% la import.
Te-ar putea interesa și: Marcel Boloș dezvăluie de ce a crescut deficitul bugetar la începutul anului. Ce se întâmplă cu finanțele României în 2024
Datele arată cum a evoluat deficitul comercial ar României față de țările din Uniunea Europeană. Schimburile de bunuri între România și celelalte state membre comunitare a reprezentat 73,4% din totalul exporturilor și 73,6% din totalul importurilor. În același timp, comerțul cu țările din afara UE a reprezentat 26,6% din exporturi și 26,4% din importuri.
Diferența între prețul exportului FOB și importul CIF este esențială în modul în care este calculat deficitul comercial. Prețul FOB reprezintă prețul la frontieră țării exportatoare, care include costul bunului, costurile de transport până la punctul de îmbarcare și taxele asociate. Pe de altă parte, prețul CIF include aceste elemente, plus costul asigurării și transportului internațional.