Au început demersurile pentru sporul de 200% acordat medicilor stomatologi care își desfășoară activitatea în localitățile izolate din Delta Dunării. În prezent, în localitățile din Deltă există doar un medic stomatolog care acordă servicii gratuite de asistență de urgență, notează Agerpres.
Citește și: Medicii din România cer o lege a lor. Cum răspunde Ciolacu: „Să se implice ministrul Sănătăţii”
Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) din Tulcea a început demersurile pentru ca medicii stomatologi care își desfășoară activitatea în localitățile izolate din Delta Dunării să aibă parte de sporul de 200% pe care-l primesc și ceilalți medici din zonă.
Președintele CJAS, Eugenia Vasile, a spus că, în momentul de față, în localitățile din Deltă este disponibil un singur medic stomatolog care acordă servicii gratuite de asistență de urgență, acesta desfășurându-și activitatea în orașul Sulina.
„La solicitarea Colegilor medicilor stomatologi din Tulcea, am făcut demersuri către Casa naţională de asigurări de sănătate ca acest spor (de 200%, n.red.) să fie acordat şi medicilor stomatologi. În mediul rural din zona terestră, acordăm un spor de 50%, acelaşi pentru zona rurală din Delta Dunării”, a spus preşedintele CJAS, Eugenia Vasile.
În zona Deltei există o problemă gravă a numărului de medici, iar majoritatea pacienților sunt vârstnici și au probleme majore, pe care nu au unde să le rezolve. Unicul medic stomatolog care acordă servicii gratuite în situații de urgență, Maria Chiriazic, și-a deschis cabinetul din orașul Sulina în 2017. „Majoritatea pacienţilor sunt vârstnici, iar problemele sunt multe, majore şi comune. Sunt abcese, carii, gingivite, complicaţii ale abcesului dentar. Zilnic, o treime din pacienţi reprezintă urgenţe”, a spus Maria Chiriazic.
Totodată, potrivit acesteia, cea mai complicată parte a unui medic stomatolog în Deltă ține de lipsa unei locuințe în apropiere, ceea ce duce la navetă.
„Nici autorităţile nu au disponibile locuinţe pentru medici, profesori, toţi cei care vin să muncească în Sulina. Toată lumea care vine şi munceşte aici stă în chirie. În sezonul rece, e ok, dar în sezonul estival toată lumea vrea să eliberăm apartamentele. Iarna, programul bărcilor este mai scurt şi atunci rămân peste noapte şi plec acasă a doua zi”, a mai spus Maria Chiriazic.
În acest an, CJAS a încheiat în județul Tulcea contracte cu 29 de furnizori de servicii de asistență stomatologică, în mediul rural din zona de terasă a județului funcționând 16 cabinete.
Citește și: Lovitură pentru românii care merg la medicii de familie. Se schimbă TOT în 5 ani