- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Demnitarii români buni de plată din propriul buzunar dacă nu se duc martori în litigiile contra României

23 Apr, 11:49 • Andrei Alina
O lege recent promulgată obligă demnitarii români să participe și să ofere explicațiile necesare în procesele de la Tribunalul arbitral al Băncii Mondiale de la Washington (ICSID), deschise împotriva României. În caz contrar, riscă amenzi uriașe, de până la 2,5 milioane de lei, pe care să le plătească din propiile buzunare.
Demnitarii români buni de plată din propriul buzunar dacă nu se duc martori în litigiile contra României

România a pierdut recent un proces la Tribunalul arbitral al Băncii Mondiale de la Washington (ICSID), fiind obligată să plătească peste 46 de milioane de euro unor investitori din industria regenerabilelor. Parlamentul României a decis să aprobe o lege, Legea 101/2024, în condițiile în care România nu era reprezentată la nivel de ministere în aceste litigii, crescând riscul ca acestea să fie pierdute, potrivit unor surse HotNews.ro.

Guvernul României a emis pe 8 februarie 2024 o Ordonanță de Urgență (OUG 6/2024) privind reprezentarea juridică în litigiile internaționale. Cabinetul de la București a anticipat faptul că din cauza neasigurării asistenței juridice, România ar putea pierde un proces, cu termen pe 20 februarie, la Tribunalul arbitral al Băncii Mondiale de la Washington (ICSID).

Citește și: ANAF a pus sechestru pe acțiunile Gabriel Resources la Roșia Montană! Canadienii mai au 1,5 milioane de dolari în conturi

Această anticipare apare chiar în motivarea OUG unde se arată că este necesară aprobarea ei de urgență „ținând seama că neasigurarea asistenței și reprezentării juridice la primul termen, din data de 20 februarie 2024, într-un dosar judiciar internațional în care se solicită despăgubiri substanțiale, cu consecințe care nu pot fi prevăzute la acest moment, poate conduce la concretizarea riscului ca, prin neasigurarea reprezentării la respectiva dată, România să piardă posibilitatea procedurală de a formula anumite apărări”.

Actul normativ a fost aprobat de Guvern pe 8 februarie și publicat a doua zi în Monitorul Oficial.

Citește și: Cum a fost premiată Crenguța Leaua, șefa echipei de avocați de la Roșia Montană, pentru succesul răsunător

Ordonanța de Urgență prevedea că șefii instituțiilor publice au obligația să ia măsurile legale care se impun pentru ca persoanele implicate în gestionarea „problematicii ce face obiectul litigiilor internaționale” să participe în mod obligatoriu la întâlnirile solicitate de avocații care asigură reprezentarea juridică în respectivele procese.

Textul Ordonanței de Urgență a fost transmis în Parlament, unde a trecut rapid prin tot procesul legislativ, fiind aprobat pe 4 martie de Senat, iar pe 26 martie de Camera Deputaților, iar pe 16 aprilie a fost promulgat de către președinte, devenind Legea 101/2024. În lege a apărut un amendament care prevede că inclusiv demnitarii implicați în gestionarea problematicii ce face obiectul litigiilor internaționale sunt obligați să participe la întâlnirile solicitate de avocați.

Nerespectarea acestei prevederi constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 250.000 lei până la 2.500.000 lei, dacă fapta nu este săvârșită astfel încât, potrivit legii, să constituie infracțiune, se arată în Legea 101/2024.

Urmărește Daily Business pe Google News