Denunțarea evazioniștilor va fi, așadar, stimulată financiar și asta pentru a creşte gradul de colectare a taxelor și impozitelor datorate de firme și cetățeni. Ministrul de Finanţe, Marcel Boloș, vrea să implice românii în combaterea evaziunii fiscale. O astfel de „recompensă” ar putea primi, spre exemplu, angajații care-și denunță patronii care îi plătesc parțial pe cartea de muncă. De asemenea, pot fi denunțate și firmele care nu emit facturi. Denunțul se face online, sub rezerva anonimatului.
„Ne gandim să fie un procent din fapta şi din contravaloarea faptei de evaziune pentru că e, până la urmă, e meritul persoanei care a constatat. Dacă sunt mai multe persoane care sesizează aceeaşi faptă, ne putem gândi şi la un sistem de stimulare proporţională”, a declarat ministrul Marcel Boloș, citat de observatornews.ro.
În prezent, ANAF monitorizează plata taxelor cu un sistem informatic vechi, cu peste 400 de aplicaţii independente, dar Ministerul de Finanţe urmează să digitalizeze, în cel mai scurt timp, instituţiile din subordine. Cu ajutorul noului soft, vor fi interconectate milioane de date din cele 660.000 de case de marcat, sistemul e-transport, sigiliul electronic al mărfurilor, facturi electronice şi informaţii contabile.
Pentru a combate contrabanda, statul cumpără 26 de scannere performante pentru vămi. Primele trei vor fi amplasate în zonele cele mai tranzitate de contrabandiști și evazioniști: Portul Constanţa, graniţele cu Moldova şi cu Ucraina. În prezent, Autoritatea Vamală Română nu dispune decât de un singur scanner, vechi de două decenii, care se află în Portul Constanţa.
„Cel târziu la începutul anului viitor să putem să inaugurăm, să punem prima bornă de scanner”, promite ministrul de Finanțe.
Bogdan Ivan, ministrul Digitalizării, speră ca, în 2024, colectarea de taxe și impozite la bugetul de stat să crească.
„Ne propunem să creştem cu cel puţin 1% din PIB creşterea colectării TVA pentru anul următor”, a transmis ministrul Bogdan Ivan.