Top cele mai bune depozite în lei!
A fost luat ca și exemplu un depozit în valoare de 10.000 de lei pe odurată de 12 luni, fiind luate în calcul cele mai bune dobânzi la depozitele în lei oferite de băncile enumerate. Dacă persoana în cauză alege să deschidă depozitul bancar online, majoritatea băncilor oferă dobânzi mult mai bune.
„Dobânda Anuală Efectivă (DAE) este un concept impus atât de către Uniunea Europeană, cât și de către Statele Unite ale Americii, cu ajutorul căruia se exprimă, sub formă de procent, costul total al unui instrument financiar. Astfel, DAE este un indicator care ține seama de toate celelalte comisioane aferente aplicate de bănci și oferă clientului posibilitatea de a compara eficient ofertele bancare.
**Pentru calcularea acestor sume am luat în calcul doar impozitul de 10% aplicat depozitelor bancare. Băncile pot opera comisioane suplimentare.
Aceste valori sunt disponibile pentru data de 2 noiembrie 2023. Ratele de dobândă se pot schimba de la o zi la alta, așa că este bine să consultați și ofertele băncilor.”, potrivit Finzoom.ro.
Cele mai bune depozite din partea celor mai mici actori din piața bancară
Foarte important de reținut este faptul că cele mai bune depozite bancare nu sunt oferite de cel mai cunoscute bănci, ci de cei mai mici actori din piața bancară românească, iar cea mai bună ofertă se regăsește la TBI Bank, o bancă care are o cotă de piață de doar 0,29% din totalul intituțiilor finanicare românești.
Locul doi este ocupat de Alpha Bank, a noua bancă din România dypă nivelul activelor. Alpha Bank va fi preluată de către UniCredit începând cu anul 2024. Clienții actuali Alpha Bank vor avea acces la serviciile financiare până la preluarea oficială a băncii de către UniCredit Bank. Pentru depozitele bancare în lei, cu o maturitate de 12 luni, Alpha Bank oferă o dobândă mai bună (7%), față de UniCredit (6,25%).
Al treilea loc este ocupat de către Credit Europe Bank a cărui dobândă oferită este de 7,23% (6,11% DAE). Olandezii sunt cei care controlează această instituție, iar aceștia aveau, la sfârșit de an 2022, active de 4 miliarde de lei, fiind pe locul 18 în topul bancar.
Ce se întâmplă în cazul unui faliment?
În cazul în care banca la care deții depozitul bancar dă faliment, există Fondul de Garantare. Foarte mulți români au teama de a-și depozita banii și se gândesc de foarte multe ori înainte de a face asta, mai ales în cazul unei bănci mai mici. Teama cea mai mare a acestora este ca banca la care au depozitul să nu dea faliment față de un jucător mai mare.
Fondul de Garantare al Depozitelor Bancare este autoritatea care despăgubește deponenții din România în cazul în care o bancă intră în imposibilitatea de plată. Acest fond garantează că, în situația în care o bancă nu mai poate restituii banii deponenților, va despăgubii suma datorată, în limita sumei de 100.000 de euro, potrivit wall-street.ro.
Citește mai multe despre: Românii au tot mai puține economii. BNR: Depozitele la bănci au scăzut ușor până la nivelul de 500 miliarde de lei