Agenţia Europeană pentru Produse Chimice a anunţat miercuri că a găsit urme de substanţe chimice periculoase în sute de produse cosmetice comercializate în țări din Europa, inclusiv în România.
Din cele 4.500 de produse examinate de ECHA în perioada noiembrie 2023 – aprilie 2024 în 13 ţări europene, 285 – sau 6% – conţineau urme ale unor substanţe interzise din cauza efectului lor nociv asupra sănătăţii, a precizat instituţia cu sediul la Helsinki, Finlanda.
Printre produsele în cauză se numărau creioane de ochi şi de buze, balsamuri şi măşti de păr, potrivit ECHA, citată de AFP și Agerpres.
Citește și: Cele mai vândute săpunuri din România sunt TOXICE. Lista produselor periculoase
Substanţele identificate sunt interzise prin Convenţia de la Stockholm privind poluanţii organici persistenţi şi de legislaţia europeană, deoarece expunerea la acestea poate afecta fertilitatea şi poate creşte riscul de cancer.
Pentru a le detecta, ECHA nu a făcut decât să verifice lista de ingrediente de pe produse. Această metodă „poate fi utilizată cu uşurinţă de către consumatori”, a precizat agenţia.
„Autorităţile competente au luat măsuri pentru retragerea de pe piaţă a produselor neconforme”, a subliniat ECHA.
Controalele au fost efectuate în Austria, Danemarca, Germania, Finlanda, Islanda, Italia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Norvegia, România şi Suedia, potrivit AFP.
Lista produselor identificate ca potențial periculoase include:
InfoCons a mai transmis că aceste produse neconforme pot fi găsite în magazine fizice, pe platforme electronice de vânzare sau site-uri de prezentare din întreaga Uniune Europeană.
„BMHCA – Lilial (un nume comercial pentru aldehida de crin, cunoscut și sub numele de lysmeral sau lilestralis ) este un compus chimic folosit în mod obișnuit ca parfum în preparate cosmetice și pulberi de rufe, adesea sub denumirea de butilfenil metilpropional. Este o aldehidă aromatică , care se găsește în mod natural în crow-dipper și plante de tomate și este produsă sintetic la scară largă. A fost interzis pentru utilizare în cosmetice de către UE în martie 2022, după ce s-a dovedit a fi dăunător pentru fertilitate.
Lilial este produs prin cuplarea aldolică mixtă a 4- tert -butilbenzaldehidei și propionaldehidei , urmată de hidrogenare . 4- tert -butilbenzaldehida este remarcabilă ca un exemplu rar de electrochimie la scară industrială , deoarece este produsă de BASF și Givaudan (de obicei ca este metanol acetal ) printr-o oxidare dublă anodică a 4- tert -butil-toluen la >10.000 tone per scara anului”, se arată în descrierea substanței chimice.
Vezi și: Peste 5,7 milioane de români, expuși direct bolilor de cancer. Studiu alarmant