Guvernul înființează Agenția pentru Monitorizare și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), care va avea 97 de angajați, cu salarii mai mari decât la Palatul Victoria, informează profit.ro. Totul se întâmplă în ciuda faptului că Executivul României amenință cu anularea a 200.000 de posturi.
Agenția pentru Monitorizare și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) va funcționa prin coordonarea prim-ministrului, prin Secretariatul General al Guvernului (SSG) și va avea 88 de angajați, la care se adaugă un președinte și doi vicepreședinți, fiecare cu câte doi salariați în subordine, iar astfel, se ajunge la un număr total de 97 de angajați. Acești bugetari vor primi salarii cu 50% mai mari decât la Palatul Victoria.
Executivul a implementat deja noi proceduri și criterii în ceea ce privește numirea membrilor consiliilor de administrație sau supraveghere ale companiilor de stat. Totodată, Guvernul a adoptat totodată indicatorii de performanță și modul de calcul al indemnizațiilor.
AMEPIP va percepe o taxă de până la 0.1% din veniturile companiilor de stat, și totodată, agenția poate prelua și funcția de autoritate tutelară și anula numirile la conducerea societăților în cauză. Finanțarea cheltuielilor curente și de capital ale AMEPIP va fi asigurată de la bugetul de stat, dar și din veniturile proprii, care vor rezulta din cota de 30% din amenzile aplicate, așa cum s-a stabilit în Parlament.
Agenția va dispune de un sediu în centrul Capitalei și un număr de 8 autoturisme. Guvernul înființează o nouă instituție și pune la bătaie 100 de posturi, cu salarii mai mari cu 50% decât la Palatul Victoria, în ciuda faptului că a decis tăierea a 200.000 de posturi de la stat care nu sunt ocupate, cu scopul de a acoperi măcar jumătate din gaura din buget. Eliminarea posturilor respective va afecta beneficiile unor șefi de servicii și direcții care au subordonați doar pe hârtie. Pentru 1.3 milioane de angajați la stat, Guvernul plătește 135 miliarde de lei pe an.
Coaliția vrea să reducă costurile, motiv pentru care sumele alocate pentru posturile neocupate vor fi tăiate din bugetul investițiilor. România este îngropată în datorii. Ministerul Finanțelor a publicat datele care arată că datoria publică a României a ajuns la 50.1% din PIB în mai 2023.
Concret, datoriile au ajuns la 700 miliarde de lei. Conform Legii responsabilității fiscal-bugetare, Guvernul trebuie să prezinte în scurt timp un program pentru reducerea datoriilor publice.
Citește și despre următorul subiect: Inedit. Guvernul României ar putea avea un fond de garantare a biletelor de avion pentru zborurile anulate