Despăgubirea colosală acordată în baza unei asigurări de viaţă, în 2022! Toate cele cinci indemnizații au fost achitate ca urmare a unor îmbolnăviri grave sau decese ale persoanelor asigurate, cauzate de diferite forme de cancer, mai arată analiza realizată de UNSAR
Astfel, trei dintre polițe au fost contractate individual, o asigurare a fost încheiată prin intermediul unei bănci, iar o alta ca un beneficiu salarial acordat de angajator toate oferind, însă, protecție financiară familiilor asiguraților.
„Asigurările de viață sunt o modalitate responsabilă de a ne asigura că cei dragi vor fi protejați financiar în cazul unor evenimente nefericite, imprevizibile. Ele ne oferă siguranța că familiile noastre vor avea parte de un sprijin, indiferent de ce ne rezervă viitorul”, a declarat Alexandru Ciuncan, președinte și director general al UNSAR, potrivit Gândul.
În 2022, indemnizațiile brute plătite românilor în baza polițelor de asigurare de viață, inclusiv maturitățile și răscumpărările, au crescut a cu peste 25% față de 2021, până la valoarea de 1,8 miliarde lei.
Pentru segmentul asigurărilor de viață, valoarea totală a primelor brute subscrise a fost de 3,4 miliarde lei, în creștere cu 4% comparativ cu anul 2021, conform Raportului anual al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) privind piața asigurărilor.
Totodată, din cea mai recentă ediție a Barometrului UNSAR – IRES privind Percepția riscului și cultura asigurărilor rezultă că interesul pentru asigurările de viață este unul ridicat, 4 din 10 români intervievați fiind mai interesați de aceste polițe.
Reprezentanții UNSAR au lansat marți campania #gatapentruVIATA, ediția a IV-a, o inițiativă de educație financiară anuală, dedicată asigurărilor de viață și sănătate. Ediția din acest an se adresează cu precădere familiilor cu copii, proiectul venind cu informații utile despre beneficiile oferite de aceste produse financiare. Înființată acum aproape două decenii, UNSAR reprezintă 21 de companii de profil, care dețin peste 90% din piața locală de asigurări.
Piața asigurărilor a atins un nivel record al subscrierilor, de 16,5 mld. lei, după ce prăbușirea City Insurance a adus cele mai înalte prețuri de până acum. Topul asigurărilor.
Piața asigurărilor a atins în 2022 un nivel record al subscrierilor. O dată cu prăbușirea City Insurance, au venit cele mai explozive prețuri de până acum, a informat Ziarul Financiar.
Piaţa asigurărilor a ajuns la finalul anului 2022 la un volum record al primelor brute subscrise, de 16,5 mld. lei, în creştere cu 16% faţă de 2021, după ce falimentul City Insurance a propulsat preţurile la poliţele oferite de asigurătorii RCA la niveluri maxime. Având în vedere că segmentul RCA a ajuns deja să reprezinte aproape jumătate din volumul total al subscrierilor, impactul unor creşteri semnificative ale preţurilor la poliţele RCA este semnificativ.
Groupama Asigurări este liderul întregii piele a asigurărilor generale și de viață. În 2022 a ajuns la o creștere de 83% a volumului de prime brute subscrise, până la 2,97 mld. lei.
Pe locul 2 se află compania Allianz-Țiriac, care se află la o mică distanță de liderul pieței, cu un volum al subscrierilor de 2,88 mld. lei, comparativ cu anul 2021, are un avans de 41,4%.
Euroins România se afla pe podiumul din 2022, ajungând la final de 2022 cu un volum al subscrierilor de 2,78 lei, fiind în creștere cu 26,9% față de 2021. În ciuda faptului că anul trecut a avut parte de o creștere a prețurilor la polițele RCA, după falimentul lui City Insurance, compania a ajuns să i se retragă licența de funcționare.
Companiile austriece Omniasig și Asirom s-au poziționat pe locurile 4 și 5 în top 5 cele mai mari companii din pața asigurărilor generale și de viață la finele anului 2022. Omniasig a ajuns la un volum al subscrierilor de 2,12 mld. lei la finalul anului 2022, în creştere cu 31,8% faţă de anul 2021, în timp ce Asirom şi-a consolidat poziţia cinci în top, după ce Groupama a preluat conducerea pieţei, iar City Insurance a dispărut după ce a intrat în faliment.
Groupama a preluat şi conducerea acestei pieţe, cu un volum al primelor brute subscrise de aproape 2,92 mld. lei, în creştere cu 85,7% faţă de 2021. Astfel, se observă că portofoliul companiei este orientat în proporţie de 98% pe zona asigurărilor generale.
Pe locul 2 se află Euroins Romania cu un volum al subscrierilor de 2,78 mld. lei, în creştere cu 26,6% faţă de anul 2021.
Locul 3 este completat de Allianz-Țiriac cu un volum al subscrierilor de puţin peste 2,6 mld. lei, consemnând un avans de 47,3% faţă de anul 2021.
Omniasig se află în acest clasament pe locul 4, cu un volum al subscrierilor de 2,11 mld. lei, în creştere cu 31% în 2022, faţă de 2021, urmat de Asirom pe poziţia 5, cu subscrieri de 1,05 mld. lei, în creştere cu 43,5% faţă de anul 2021.
Poziţia a 6-a în clasamentul asigurărilor generale aparţine companiei Generali, cu un volum al primelor brute susbcrise de 793 mil. lei, consemnând un avans de 26,3% în 2022 comparativ cu anul 2021, urmat de Grawe pe poziţia 7, cu subscrieri de 485 mil. lei, un nivel dublu în 2022, faţă de anul 2021.
Spre finalul clasamentului realizat în funcţie de volumul subscrierilor pe zona asigurărilor generale, Uniqa Asigurări şi Onix Asigurări au fost singurele companii din acest top care au consemnat scăderi ale volumelor de prime brute subscrise.