Statiunile de la munte si marile orase sunt la mare căutare în acest an pentru minivacanța de Sf. Andrei și 1 Decembrie, potrivit platformei hoteliere online Travelminit.ro. Romanii vor avea parte de o vacanta de iarna in adevaratul sens al cuvantului, cu zapada, luminite de sarbatori aprinse si gustari traditionale.
Turiștii au făcut din timp rezervările pentru minivacanța de Sf. Andrei și Ziua Națională, ceea ce înseamnă că urmează un sfârșit de săptămână aglomerat în mai multe zone din țară.
Conform Travelminit.ro, în topul celor mai rezervate destinații pentru perioada 30 noiembrie – 4 decembrie se află Brașov, Sibiu, București, Cluj-Napoca, Timișoara, Oradea, Sinaia, Sighișoara, Predeal și Bușteni. În ceea ce privește stațiunile montane preferate de turiști, se pare că Valea Prahovei câștigă detașat și în acest an. Printre opțiunile cu cele mai multe rezervări se numără Sinaia (cu 18% dintre rezervări), Predeal (15%) și Bușteni (13%), restul procentelor fiind distribuite aproape în mod egal între orașele montane mai mici.
Citește și: De unde poți cumpăra brazi de Crăciun la doar 15 lei! Disponibili în toată țara
Cât costă un sejur în România în timpul minivacanței?
La capitolul prețuri, tarifele medii au crescut în acest an comparativ cu 2022, așa cum au crescut în aproape toate domeniile de activitate. Acest lucru, însă, nu a diminuat deloc dorința de a petrece un sejur alături de cei dragi cu ocazia zilelor libere de Sf. Andrei și Ziua Națională.
Prețul mediu pentru un sejur în perioada 30 noiembrie – 4 decembrie este de 855 lei pentru două persoane și de 979 de lei pentru o familie (doi adulți + un copil). Există, de asemenea, și două recorduri de preț pe Travelminit: cel mai scump sejur rezervat pe platformă a fost de 7.006 lei, pentru 6 adulți și 1 copil, timp de trei nopți, pe când cel mai ieftin a costat numai 134 lei, doar o noapte, doi adulți.
Cei mai mulți dintre ei (56%) au rezervat un sejur de numai două nopți, dar sunt și persoane care au rezervat trei, patru sau chiar mai multe nopți, legând minivacanța de un concediu mai lung. În ceea ce privește unitatea de cazare aleasă, procentele se împart și de această dată preponderent între pensiuni (36% din rezervări) și hoteluri (31% din rezervări).
La Sibiu și Craiova, târgurile de Crăciun s-au deschis încă din 17 noiembrie, fiind primele orașe din țară care au dat startul sezonului festiv. La Timișoara, târgul a fost deschis pe 26 noiembrie, iar în Brașov și București, târgurile de Crăciun vor începe pe 30 noiembrie.
Bineînțeles, nu vor lipsi nici paradele militare cu ocazia Zilei Naționale, la București și Alba Iulia făcându-se pregătiri pentru festivități încă de acum câteva săptămâni.
Nu în ultimul rând, administratorii pârtiilor de la munte vor deschide toate domeniile schiabile din țară, astfel încât turiștii care vor să se bucure de sporturile de iarnă să aibă la dispoziție nenumărate opțiuni. Sunteți gata de distracție?